Rzeżucha nie tylko na Wielkanoc - jak ją wyhodować i wykorzystać

1
Rzeżucha
Rzeżucha to nieodłączny element wielkanocnych dekoracji, ale też smaczna roślina, która ułatwia trawienie.

Rzeżucha ma wiele zalet – jest smaczna i zdrowa, łatwo ją wyhodować i doskonale sprawdza się jako wielkanocna dekoracja.

Świąteczna dekoracja z pisankami i rzeżuchą

Rzeżucha jest wspaniałym, zielonym dodatkiem do wielkanocnych dekoracji.

Pryzmat - 123RF
Rzeżucha na wielkanocnym stole

Pamiętajmy jednak, że rzeżucha to jak najbardziej jadalna dekoracja.

Villeroy&Boch
Dekoracja z rzeżuchy

Z rzeżuchy łatwo tworzyć różne kształty i formy.

Lukrecja - 123RF
Kiełkujące nasiona rzeżuchy

Nasiona rzeżuchy powinny mieć stale wilgotne podłoże, ale nie mogą pływać w wodzie.

Schwoaze - pixabay.com
Kiełki rzeżuchy

Rzeżuchę można wysiać na podkładzie z waty lub ligniny. Ale można ją też uprawiać w ziem i jeść nie tylko kiełki, ale też liście.

Stux - pixabay.com
Młoda rzeżucha

Rzeżucha ma lekko pikantny smak, który świetnie pasuje do wielu świątecznych potraw. Ułatwia też trawienie.

Eme - pixabay.com
Uprawa kiełków rzeżuchy

Kiełki rzeżuchy warto wysiewać i jeść przez cały rok - są bardzo zdrowe. Jedynym minusem może być ich charakterystyczny zapach, który nie nie każdy lubi.

Isisnedjem - pixabay.com

Jak uprawiać rzeżuchę

Kiełki rzeżuchy wyglądają bardzo dekoracyjnie. Są ciemnozielone i szybko rosną – w ciągu kilku dni można z nich stworzyć atrakcyjną „murawę”, która ozdobi wielkanocny stół. Wystarczy zaopatrzyć się w 1-2 paczki nasion rzeżuchy, watę, ligninę, waciki itp. oraz naczynie. Rodzaj naczynia zależy głównie od naszej wyobraźni. Możemy wykorzystać płaski talerz, paterę, różne miseczki, spodeczki, czy nawet... skorupki po jajkach.

Zobacz też: Pomysły na piękne i naturalne dekoracje wielkanocne (WIDEO)

Naczynie wykładamy ligniną, watą itp., zwilżamy wodą i wysypujemy nasiona rzeżuchy. Warto zwrócić uwagę, żeby nasiona były rozmieszczone w miarę równomiernie, starajmy się nie pozostawić pustych miejsc. Nasiona rzeżuchy należy regularnie podlewać lub zraszać – podłoże powinno być stale wilgotne, ale nasiona nie mogą pływać w wodzie. Rzeżucha wykiełkuje już po dwóch-trzech dniach, ale żeby przyspieszyć proces wzrostu, warto ustawić naczynie w jasnym i ciepłym miejscu.

Dekoracje z rzeżuchy

Z rzeżuchy można tworzyć dowolne kompozycje – z nasion można usypać wybrany kształt. Talerz czy miseczkę możemy też odwrócić do góry dnem, obłożyć ligniną i obsypać nasionami. W ten sposób powstanie malowniczy zielony pagórek (ze względu na konieczność podlewania najlepiej taką „górkę” ustawić na dodatkowym talerzu).
Uwaga – rzeżucha ma dość charakterystyczny zapach, który nie wszystkim odpowiada, ale jej walory dekoracyjne niwelują te niedogodności.

Kiełki rzeżuchy - smaczne i zdrowe

Wielkanocne dekoracje z rzeżuchy mają i tę zaletę, że są jadalne i bardzo zdrowe. Roślina pospolicie nazywana rzeżuchą to w rzeczywistości pieprzyca siewna (Lepidum sativum). Jest bogatym źródłem witamin (C i z grupy B) oraz mikro- i makroelementów. Dostarcza m.in. jodu, kwasu foliowego, żelaza, magnezu i wapnia. Całe to bogactwo występuje szczególnie obficie w kiełkach, czyli naszej wielkanocnej dekoracji.

Zrób to sam: Wielkanocny wianek z wierzby i bukszpanu. To łatwe!

Rzeżucha ma charakterystyczny ostry smak – jest idealnym dodatkiem do jajek, serów, sałatek, mięs. Po Świętach, wielkanocna dekoracja z rzeżuchy może trafić na nasz stół już w innym charakterze. Tym bardziej, że doskonale wpływa na trawienie. Można też wysiać dodatkową porcję, przeznaczoną do jedzenia. Rzeżuchę warto uprawiać w domu przez całą wiosnę – jest niezwykle prostym sposobem na uzyskanie kiełków – zdrowego i smacznego dodatku do posiłków.

Rzeżucha na balkonie i w ogrodzie

Rzeżuchę możemy też uprawiać w doniczkach lub skrzynkach wypełnionych ziemią, czy na ogrodowych grządkach. Roślina jest jednoroczna, niezwykle łatwa w uprawie. Oczywiście możemy uzyskiwać z niej nie tylko kiełki, ale też jadalne liście. Ponieważ najsmaczniejsze są młode, warto wysiewać do gruntu niewielką ilość nasion, ale zabieg powtarzać co około dwa tygodnie. Możemy to robić od marca/kwietnia do września. Liście będą "gotowe" do jedzenia po ok. 14 dniach, najsmaczniejsze są takie, które mają mniej niż miesiąc.

Pieprzyca siewna nie ma dużych wymagań - potrzebuje lekko zacienionego miejsca i wilgotnej ziemi, trzeba ją więc regularnie podlewać. W ogrodzie pamiętajmy, żeby jej nie wysiewać na grządce, na której w poprzednim roku rosły inne kapustowate.

Polecamy: Domowa uprawa kiełków. Jak to robić i co warto posiać

Oceń artykuł
5,00 / 7 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Katarzyna Laszczak

Polecamy Ci również

Zobacz także