Ryż szafranowy

Ryż szafranowy

ryż szafranowySkładniki:

  • szklanka ryżu,
  • 3 szklanki wody,
  • sól,
  • ½ łyżeczki oleju,
  • szczypta szafranu

Sposób przygotowania:

Suchy ryż kilkukrotnie płuczemy w zimnej wodzie, a gdy woda z płukania jest już przezroczysta, bez białego nalotu, zalewamy ryż woda z solą i odrobiną oleju. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy mieszając 3-4 minuty, dodajemy szczyptę szafranu i zestawiamy z ognia. Ryż pozostawiamy pod przykryciem na 15-20 minut, do całkowitego wchłonięcia wody. Ryż tak ugotowany powinien być sypki, Al dente, lekko pikantny, żółty i bardzo aromatyczny. Możemy go podawać jako dodatek do innych dań.

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: patismexicantable.com

Polecamy Ci również

Zobacz także