Danie to, sprawdzi się zarówno jako przystawka na przyjęciu, jak i wykwintna kolacja dla dwojga. Świetne z kieliszkiem wytrawnego białego wermutu.
Składniki na 2 porcje:
- gotowe ciasto francuskie w płatach,
- 1 filet z dorsza lub dowolnej ryby,
- 1 brokuł ,
- ½ szklanka śmietany,
- świeże zioła np.oregano, tymianek, rozmaryn,
- łyżeczka masła,
- sól, pieprz, czosnek do smaku.
Sposób przygotowania:
Obrane i umyte brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła do miękkości. Następnie osączamy ugotowane brokuły na sicie a po ostudzeniu miksujemy z czosnkiem, śmietaną i świeżymi ziołami. Zmiksowaną masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozłożonym arkuszu gotowego ciasta francuskiego, rozsmarowujemy brokułową masę a na niej układamy rybę. Ciasto zawijamy w rulon, zaklejamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 25-30 min.