Ryba z brokułami w cieście francuskim

Danie to, sprawdzi się zarówno jako przystawka na przyjęciu, jak i wykwintna kolacja dla dwojga. Świetne z kieliszkiem wytrawnego białego wermutu.

Składniki na 2 porcje:

  • gotowe ciasto francuskie w płatach,
  • 1 filet z dorsza lub dowolnej ryby,
  • 1 brokuł ,
  • ½ szklanka śmietany,
  • świeże zioła np.oregano, tymianek, rozmaryn,
  • łyżeczka masła,
  • sól, pieprz, czosnek do smaku.

Sposób przygotowania:

Obrane i umyte brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła do miękkości. Następnie osączamy ugotowane brokuły na sicie a po ostudzeniu miksujemy z czosnkiem, śmietaną i świeżymi ziołami. Zmiksowaną masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozłożonym arkuszu gotowego ciasta francuskiego, rozsmarowujemy brokułową masę  a na niej układamy rybę. Ciasto zawijamy w rulon, zaklejamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 25-30 min.

Oceń artykuł
3,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: tastespotting.com

Zobacz także