Rosół z lubczykiem

Składniki:

  • ½ kg mięsa drobiowego lub wołowiny,
  • pęczek włoszczyzny czyli 2-3 marchwie, korzeń pietruszki, korzeń selera i 4-5 cm pora,
  • 1-2 gałązki lubczyku,
  • sól, pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Do wrzącej wody wkładamy umyte mięso, po chwili dorzucamy obrane i umyte warzywa i gotujemy całość około godziny. Tuż przed końcem gotowania doprawiamy bulion do smaku solą i pieprzem oraz dorzucamy liście lubczyku, który z powodzeniem zastępuje maggi. Lubczyk, doskonale podkreśla smak i charakter każdej zupy, nie wolno jednak przesadzić z ilością tej przyprawy, gdyż jego smak może zdominować inne.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: wildlyurban.com

Zobacz także