Rogaliki ze śliwkami

Rogaliki ze śliwkami

rogalikiSkładniki:

  • 4 żółtka,
  • 2 szklanki mąki,
  • kostka masła lub margaryny,
  • ½ szk. cukru,
  • szczypta soli,
  • kilka łyżek zimnej wody,
  • śliwki bez pestek lub powidła

Sposób przygotowania:

Zimną margarynę lub masło zasypujemy całą mąką i siekamy nożem do chwili, aż składniki połączą się w jednolitą masę i nie będzie widocznych grudek. Do masy dodajemy wodę, żółtka i szybko zarabiamy ciasto a gdy jest gotowe, zawijamy je w płócienny ręcznik lub folię i schładzamy przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na płat grubości 0,5-1 cm, który tniemy na trójkąty. Po środku każdego kładziemy połówkę śliwki lub łyżeczkę powideł. Rolujemy trójkąty zaczynając od szerszej strony, zaklejamy i formujemy rogalik. Wierzch rogalików możemy posmarować ubitym białkiem. Gotowe układamy na blaszce, pamiętając o odstępach pomiędzy nimi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30- 40 min.

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: candidcake.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także