Risotto z szafranem

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • szklanka ryżu,
  • ½ l bulionu,
  • sól, pieprz ,
  • pęczek dymki,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 - 4 łyżek oleju,
  • szczypta szafranu.

Sposób przygotowania:

Na rozgrzany olej wsypujemy suchy ryż, przesmażamy aż ziarna zbieleją. W międzyczasie mięso i dymkę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy w prasie. Do ryżu dorzucamy najpierw kurczaka, przesmażamy przez 2-3 minuty a następnie cebulkę i czosnek a gdy się zeszklą, całość zalewamy bulionem. Gdy ryż prawie całkowicie wchłonie bulion, risotto doprawiamy solą, pieprzem i szafranem. Odstawiamy na 10 minut i podajemy.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: saffronthreads.eu

Zobacz także