Risotto z suszoną miechunką

Risotto z suszoną miechunką

Miechunkę można suszyć i używać zamiast rodzynek do wypieku ciast i innych dań.

miechunkaSkładniki:

  • szklanka ryżu,
  • garść suszonej miechunki lub rodzynek,
  • pierś z kurczaka,
  • por,
  • kilka pieczarek lub sezonowych grzybów,
  • puszka zielonego groszku,
  • 2 szklanka wody,
  • olej, sól, ½ łyżeczki białego pieprzu, 1 łyżeczka curry.

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy ryż, aż zbieleje, dodajemy do niego pokrojoną w sporą kostkę pierś kurczaka, drobno pokrojony por i grzyby oraz curry, sól i pieprz, mieszamy. Całość dusimy podlewając małymi porcjami wody i gdy ryż zaczyna być miękki, łączymy go z puszką zielonego groszku i rodzynkami lub suszoną miechunką, mieszamy, dolewamy resztę wody, dusimy jeszcze 5-10 minut i zestawiamy z ognia. Risotto jest gotowe, gdy wchłonie całą wodę a ryż jest miękki, lecz nie rozgotowany. Przed podaniem doprawić pieprzem i solą.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Katarzyna Laszczak

Polecamy Ci również

Zobacz także