Miechunkę można suszyć i używać zamiast rodzynek do wypieku ciast i innych dań.
Składniki:
- szklanka ryżu,
- garść suszonej miechunki lub rodzynek,
- pierś z kurczaka,
- por,
- kilka pieczarek lub sezonowych grzybów,
- puszka zielonego groszku,
- 2 szklanka wody,
- olej, sól, ½ łyżeczki białego pieprzu, 1 łyżeczka curry.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy ryż, aż zbieleje, dodajemy do niego pokrojoną w sporą kostkę pierś kurczaka, drobno pokrojony por i grzyby oraz curry, sól i pieprz, mieszamy. Całość dusimy podlewając małymi porcjami wody i gdy ryż zaczyna być miękki, łączymy go z puszką zielonego groszku i rodzynkami lub suszoną miechunką, mieszamy, dolewamy resztę wody, dusimy jeszcze 5-10 minut i zestawiamy z ognia. Risotto jest gotowe, gdy wchłonie całą wodę a ryż jest miękki, lecz nie rozgotowany. Przed podaniem doprawić pieprzem i solą.