Risotto z rukolą i wermutem

Risotto z rukolą i wermutem

Proste i pożywne danie z ryżu, smaczne i aromatyczne. Jest to ciekawy kandydat na danie obiadowe, które można przyrządzić w 30 minut.

risotto z rukoląSkładniki na 4 porcje:

  • 1 szklanka ryżu,
  • 20 dkg rukoli,
  • 30 dkg piersi z kurczaka,
  • 1 por,
  • ½ szklanki rodzynek,
  • 2 kolorowe papryki,
  • 2/3 szklanki wermutu bianco,
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • oliwa lub olej,
  • sól, curry, biały pieprz.

Sposób przygotowania:

Potrzebna nam będzie dość duża patelnia z grubym dnem i przykrywką. Na oleju podsmażamy ryż, a gdy ziarna zbieleją dodajemy do niego pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, przesmażamy 2-3 minuty i wlewamy do niego małą ilość bulionu, dodajemy jedną lub dwie łyżeczki curry, biały pieprz, sól i cały czas mieszamy. Następnie dodajemy pokrojony w talarki por, dorzucamy pokrojoną w dość drobną kostkę kolorową paprykę i rodzynki. Cały czas mieszamy by ryż nie przywarł do dna. W miarę, gdy ryż „wypija” sos dodajemy bulion, a gdy go zabraknie bulionu-wermut. Patelnię zestawiamy z ognia i pozostawiamy danie pod przykryciem na 10 minut. Risotto jest gotowe, gdy ryż „wypije” cały bulion i wermut, jaki wlaliśmy-powinien być miękki i sypki. Przed podaniem risotto doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można dodać jeszcze curry. Na koniec dodajemy umytą
i osączoną rukolę i ostrożnie wymieszamy. Nie gotować z rukolą! Nakładać na talerze i dekorować kolorową papryką i rukolą.

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: opensourcefood.com

Polecamy Ci również

Zobacz także