Proste i pożywne danie z ryżu, smaczne i aromatyczne. Jest to ciekawy kandydat na danie obiadowe, które można przyrządzić w 30 minut.
Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka ryżu,
- 20 dkg rukoli,
- 30 dkg piersi z kurczaka,
- 1 por,
- ½ szklanki rodzynek,
- 2 kolorowe papryki,
- 2/3 szklanki wermutu bianco,
- szklanka bulionu warzywnego,
- oliwa lub olej,
- sól, curry, biały pieprz.
Sposób przygotowania:
Potrzebna nam będzie dość duża patelnia z grubym dnem i przykrywką. Na oleju podsmażamy ryż, a gdy ziarna zbieleją dodajemy do niego pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, przesmażamy 2-3 minuty i wlewamy do niego małą ilość bulionu, dodajemy jedną lub dwie łyżeczki curry, biały pieprz, sól i cały czas mieszamy. Następnie dodajemy pokrojony w talarki por, dorzucamy pokrojoną w dość drobną kostkę kolorową paprykę i rodzynki. Cały czas mieszamy by ryż nie przywarł do dna. W miarę, gdy ryż „wypija” sos dodajemy bulion, a gdy go zabraknie bulionu-wermut. Patelnię zestawiamy z ognia i pozostawiamy danie pod przykryciem na 10 minut. Risotto jest gotowe, gdy ryż „wypije” cały bulion i wermut, jaki wlaliśmy-powinien być miękki i sypki. Przed podaniem risotto doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można dodać jeszcze curry. Na koniec dodajemy umytą
i osączoną rukolę i ostrożnie wymieszamy. Nie gotować z rukolą! Nakładać na talerze i dekorować kolorową papryką i rukolą.