Risotto z kurczakiem i groszkiem

Składniki:

  • szk. ryżu,
  • pierś z kurczaka,
  • por,
  • puszka groszku,
  • rodzynki,
  • ½ puszki ananasów,
  • sól, biały pieprz, curry,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka kroimy w dość dużą kostkę, por w cienkie krążki a ananasy w dość duże cząstki. Ryż podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż zbieleją ziarenka, dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, por, przesmażamy i co jakiś czas mieszając, zalewamy risotto szklanką wody, doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką curry a następnie dusimy aż ryż ”wypije” całą wodę. Wówczas dorzucamy rodzynki, groszek, kawałki ananasa i dolewamy szklankę wody, mieszamy i dusimy aż ryż będzie prawie miękki. Prawie gotową potrawę doprawiamy świeżo zmielonym białym pieprzem i curry oraz jeśli jest to konieczne dolewamy wodę i mieszamy, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i pozostawimy pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany a sos prawie całkowicie zredukowany.

Oceń artykuł
4,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: tastydays.com

Zobacz także