Składniki:
- szk. ryżu,
- pierś z kurczaka,
- por,
- puszka groszku,
- rodzynki,
- ½ puszki ananasów,
- sól, biały pieprz, curry,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka kroimy w dość dużą kostkę, por w cienkie krążki a ananasy w dość duże cząstki. Ryż podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż zbieleją ziarenka, dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, por, przesmażamy i co jakiś czas mieszając, zalewamy risotto szklanką wody, doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką curry a następnie dusimy aż ryż ”wypije” całą wodę. Wówczas dorzucamy rodzynki, groszek, kawałki ananasa i dolewamy szklankę wody, mieszamy i dusimy aż ryż będzie prawie miękki. Prawie gotową potrawę doprawiamy świeżo zmielonym białym pieprzem i curry oraz jeśli jest to konieczne dolewamy wodę i mieszamy, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i pozostawimy pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany a sos prawie całkowicie zredukowany.