Rabarbar

1
Rabarbar

Chociaż w kuchni traktowany jako owoc ze względu na kwaśno-słodki smak, rabarbar jest warzywem. To jedna z najwcześniej trafiających na stół roślin uprawnych. Ciastem i kompotem z rabarbaru z własnego ogrodu można się delektować już w kwietniu.

Rabarbar jest jedną z najłatwiejszych w uprawie roślin jadalnych. Wystarczy mu wybrać słoneczne stanowisko, od czasu do czasu podlać i regularnie nawozić, by cieszyć się jego charakterystycznym smakiem, cenionym już w średniowiecznej Europie. Jest to warzywo wieloletnie z rodziny rdestów, w klimacie umiarkowanym często rosnące dziko. W Polsce występuje około 20 gatunków rabarbaru.

Rabarbar ma charakterystyczne, bardzo duże liście, oparte na jadalnych, długich, grubych i soczystych łodygach. Liście nie nadają się do jedzenia, jednak można je wykorzystać na kompost. Rabarbar uprawia się głównie do celów konsumpcyjnych, bowiem jego walory dekoracyjne są wątpliwe. Liście przypominają pospolite chwasty, kwitnie nieciekawie zielonymi kwiatami zebranymi w charakterystyczne wiechy, dlatego w ogrodzie najlepiej wybrać mu niezbyt eksponowane stanowisko.

Jak najwięcej słońca

Ziemia dla rabarbaru powinna być odchwaszczona, głęboko uprawiona i jak najbardziej zasobna. Roślina wymaga jak dużo składników pokarmowych, bowiem szybko i intensywnie rośnie. Przygotowując stanowisko należy zatem zasilić glebę dużą ilością kompostu, można również dosypać mineralnych nawozów wieloskładnikowych, najlepiej o podwyższonej zawartości potasu, który rabarbar preferuje szczególnie. Jeśli przygotowujemy stanowisko na kilka tygodni przed zasadzeniem warzyw, można dodać dużą ilość obornika. Rabarbar nie ma specjalnych wymagań w stosunku do gleby - dobrze rośnie w różnych rodzajach ziemi pod warunkiem, że nie brakuje mu składników pokarmowych. Stanowisko powinno być jednak jak najbardziej słoneczne. Najlepszy czas na sadzenie rabarbaru to wrzesień i październik. Sadzonki warto kupić w sklepie ogrodniczym lub skorzystać z uprzejmości sąsiada, ponieważ rabarbar siany z nasion słabo rośnie przez kilka pierwszych lat. Jest to silnie rozrastająca się roślina, zatem dla przeciętnej czteroosobowej rodziny w zupełności wystarczą 3-4 krzaczki.

Dokarmianie to podstawa

Jesienią, gdy liście rabarbaru zżółkną, rośliny można wykopywać i dzielić karpy na kilka części. Należy sadzić je w rozstawie metr na metr tak, by młode pąki były zakryte ok. pięciocentymetrową warstwą ziemi. Na zimę rośliny warto okryć warstwą ściółki lub chrustu, jednak trzeba pamiętać o usunięciu okrycia wczesną wiosną - rabarbar to jedna z najszybciej kiełkujących roślin ogrodowych. Od momentu, gdy pojawią się pierwsze pędy, rośliny trzeba regularnie podlewać co kilka dni, jednak niezbyt obficie - tak, by nie stały w wodzie, ponieważ system korzeniowy ma wówczas skłonności do gnicia. Rabarbar w trakcie całego cyklu wegetacji wymaga silnego nawożenia. Należy pracę tę wykonać minimum trzy razy  - wiosną, po zbiorach w sierpniu i wczesną jesienią - podsypać dużą ilością kompostu lub obornika. Można również stosować wieloskładnikowe nawozy mineralne co 3-4 tygodnie. Zbieranie rabarbaru rozpoczyna się w kwietniu i kontynuuje do lipca. Łodygi należy wycinać tuż przy ziemi. Z końcem lipca należy zakończyć zbiory, by dać roślinie szansę wzmocnienia systemu korzeniowego i przygotowania się do zimowej przerwy. Pojawiające się przez cały okres wegetacji pędy kwiatowe warto wyłamywać, ponieważ bardzo osłabiają rabarbar. Co 7-8 lat warzywo należy wykopać, podzielić karpy celem odmłodzenia i zmienić im stanowisko.

Największym wrogiem rabarbaru są ślimaki i mszyce. Od wiosny do końca lipca szkodniki należy usuwać ręcznie, bowiem w okresie zbiorów roślin nie powinno się opryskiwać środkami chemicznymi. Od sierpnia szkodniki można zwalczać za pomocą preparatów na bazie fungicydów.

Najsmaczniejsze odmiany

Rabarbar wiśniowy - szybko rosnąca, średnio wczesna odmiana, o bardzo soczystych łodygach w kolorze wiśniowym.

Holsteiner Blut - wczesna odmiana o czerwonych łodygach, ceniona za słodki smak.

Rabarbar malinowy - odmiana letnia, o czerwonych łodygach i wyraźnie wyczuwalnej nucie malin w smaku.

Queen Viktoria - jedna z najwcześniejszych odmian o zielonych łodygach.

Olbrzym amerykański - odmiana całosezonowa, o bardzo dużych liściach i grubych, niezwykle soczystych łodygach.

The Sutton – średnio późna odmiana o czerwonych łodygach i charakterystycznym, lekko cierpkim smaku.

Oceń artykuł
4,10 / 10 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Justyna Kamińska

Zdjęcia: fotolia

Polecamy Ci również

Zobacz także