Ze składników podanych w przepisie otrzymamy około 30 pulpecików wielkości orzecha włoskiego.
Pulpeciki z brokułami są smaczne dużo mniej kaloryczne od tradycyjnych a sos wygląda kosmicznie i zachęcająco zwłaszcza dla dzieci.
Składniki:
- ½ kg mielonego mięsa,
- 1 brokuł,
- 1-2 jajka,
- sól, pieprz, słodka papryka i świeże zioła do smaku,
- ½ l bulionu
Sposób przygotowania:
Brokuły podzielone na różyczki i pokrojone w kostkę łodygi brokuła ugotować w bulionie do średniej miękkości. Odcedzić brokuły z bulionu i podzielić na dwie części. Połowę składającą się z różyczek rozgnieść, połączyć z mielonym mięsem, jajkiem, drobno poszatkowanym oregano lub tymiankiem i przyprawami. Wyrabiać masę, a jeśli jest zbyt luźna, można dodać do niej trochę tartej bułki. Formować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i ostrożnie wkładać je do wrzącego bulionu. Tak małe pulpeciki wystarczy gotować 8-10 min. Następnie trzeba je wyjąć z bulionu, a wywar lekko ostudzić i zmiksować z drugą połową brokułow. Doprawić do smaku solą i pieprzem, do zielonego sosu włożyć pulpeciki i całość ponownie podgrzać.