Pulpeciki mięsne w zielonym sosie z brokułów

Pulpeciki mięsne w zielonym sosie z brokułów

Ze składników podanych w przepisie otrzymamy około 30 pulpecików wielkości orzecha włoskiego.

Pulpeciki z brokułami są smaczne dużo mniej kaloryczne od tradycyjnych a sos wygląda kosmicznie i zachęcająco zwłaszcza dla dzieci.

pulpeciki mięsne z brokułamiSkładniki:

  • ½ kg mielonego mięsa,
  • 1 brokuł,
  • 1-2 jajka,
  • sól, pieprz, słodka papryka i świeże zioła do smaku,
  • ½ l bulionu

Sposób przygotowania:

Brokuły podzielone na różyczki i pokrojone w kostkę łodygi brokuła ugotować w bulionie do średniej miękkości. Odcedzić brokuły z bulionu i podzielić na dwie części. Połowę składającą się z różyczek rozgnieść, połączyć z mielonym mięsem, jajkiem, drobno poszatkowanym oregano lub tymiankiem i przyprawami. Wyrabiać masę, a jeśli jest zbyt luźna, można dodać do niej trochę tartej bułki. Formować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i ostrożnie wkładać je do wrzącego bulionu. Tak małe pulpeciki wystarczy gotować 8-10 min. Następnie trzeba je wyjąć z bulionu, a wywar lekko ostudzić i zmiksować z drugą połową brokułow. Doprawić do smaku solą i pieprzem, do zielonego sosu włożyć pulpeciki i całość ponownie podgrzać.

Oceń artykuł
4,25 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: meltingwok.com

Polecamy Ci również

Zobacz także