Składniki:
- ½ kg selera (bulwy),
- 15 dag selera naciowego,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ½ l bulionu,
- 125g śmietany kremówki,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Seler naciowy obieramy, myjemy i dość drobno kroimy. Bulwę selera obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, po czym skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej i smażymy najpierw seler bulwiasty a gdy zmięknie dorzucamy seler naciowy i dusimy około 5-10 min. Całość zalewamy bulionem i pozostawiamy jeszcze przez chwilę, na małym ogniu. Następnie dolewamy do tego śmietanę, energicznie mieszając doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. W międzyczasie trzeba namoczyć żelatynę. Gdy seler przestygnie miksujemy go z zawartością garnka na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i łączymy masę z żelatyną. Foremki do puddingu lub porcelanowe miseczki, napełniamy selerową masą i pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia, czyli na około 4-5 godzin. Pudding, po wyjęciu z foremek, można przybrać świeżymi listkami selera naciowego.