Przycinanie agrestu: kiedy i jak ciąć agrest krzaczasty i pienny

0
Agrest
Agrest trzeba przyciąć zaraz po posadzeniu (wiosną) i w kolejnych latach odpowiednio go prowadzić.

Agrest nie jest wymagający, ale żeby dobrze owocował, trzeba go przycinać. Podpowiadamy, jak i kiedy przycinać agrest w formie krzaczastej i piennej w poszczególnych latach uprawy.

Dawniej niezwykle popularny i chętnie uprawiany agrest, na wiele lat popadł w zapomnienie. Obecnie jednak znów powraca do łask i coraz częściej pojawia się w ogrodach. Jego owoce są smaczne, a uprawa niezbyt trudna (roślina jest dostatecznie mrozoodporna, ale oczekuje wilgotnej, żyznej, lekko kwaśnej gleby i słonecznego lub półcienistego stanowiska), dlatego z pewnością warto się nim zainteresować.

Sprawdź: Kiedy i jak przycinać porzeczki: czarne, białe i czerwone

Jeśli jednak chcemy doczekać się smacznych i dużych owoców, oprócz odpowiednich warunków, musimy zapewnić roślinie właściwą pielęgnację. Jednym z najważniejszych zabiegów, którego nie wolno nam pominąć jest cięcie agrestu. Jeśli pozostawimy krzew bez opieki i pozwolimy mu rosnąć swobodnie, po kilku latach mocno się zagęści i zdziczeje oraz zacznie wydawać małe i nieliczne owoce. Aby temu zapobiec, krzewy musimy systematycznie przycinać.

Agrest krzaczasty lub pienny (na pniu)

Agrest w ogrodach może być prowadzony na dwa sposoby: w formie krzaczastej i w formie piennej. Agrest krzaczasty zajmuje sporo miejsca i trudno ją pielęgnować, ale lepiej znosi niekorzystne warunki klimatyczne (mróz, suszę), gdyż miejsce szczepienia znajduje się u niej tuż pod ziemią (powinien być sadzony ok. 5-7 cm głębiej niż w szkółce).

Agrest pienny (na pniu) zajmuje mniej miejsca, jest łatwiejszy w pielęgnacji i bardziej efektowny, ale zimą znajdujące się wysoko nad ziemią miejsce jego szczepienia może być narażone na przemarzniecie.

Podpowiadamy: Kiedy i jak przycinać lawendę, żeby ładnie rosła i kwitła

Pierwsze cięcie agrestu

Oba typy krzewów pierwszy raz przycina się wczesną wiosną (marzec) po posadzeniu i to bez względu na porę sadzenia: posadzone wiosną, tniemy zaraz po posadzeniu, sadzone jesienią przycinamy wiosną.

Pierwsze cięcie, mające na celu pobudzenie krzewów do tworzenia młodych przyrostów, w obu przypadkach polega na skróceniu wszystkich pędów nad 2-3 oczkiem (każdy pąk szczytowy powinien być skierowany na zewnątrz).

Wiosenne przycinanie agrestu

Agrest najlepiej owocuje na krótkopędach wyrastających na 2-5 letnich gałązkach, dlatego przez kolejne 4 lata każdego roku wiosną (marzec) należy przeprowadzać cięcie formujące i prześwietlające. Oto, jak je przeprowadzić w przypadku obu form agrestu.

Jak i kiedy przycinać agrest krzaczasty w kolejnych latach

Z agrestu prowadzonego w formie krzaczastej w drugim i trzecim roku uprawy należy usuwać wszystkie pędy chore (szczególnie silnie porażone przez mączniaka, który jest częstą przypadłością agrestu), połamane, słabe, cienkie, zdeformowane, płożące się po ziemi lub rosnące do wnętrza korony, pozostawiając jedynie najsilniejsze i najzdrowsze. Jeśli są długie, można je skrócić, ale nie silniej niż o 1/3 długości.

Polecamy: Roślinne opryski przeciw mączniakowi i innym chorobom grzybowym. Jak i czego je robić

Po 4-5 latach krzew powinien być już dostatecznie uformowany i posiadać luźną, lekko wzniesioną koronę, złożoną z ok. 10-12 silnych, zdrowych pędów (w tym po ok. 3-4 pędów jedno- i dwuletnich oraz trzy- i czteroletnich).

Od piątego roku uprawy rozpoczynamy cięcie prześwietlające. W tym celu wczesną wiosną (marzec) każdego roku wycinamy z krzewu 1-3 najstarsze gałązki (5-letnie i starsze, gdyż zgęszczają niepotrzebnie krzew i tworzą mniej krótkopędów), które zostaną zastąpione młodymi przyrostami. Dzięki temu krzew zbytnio się nie zagęści i będzie posiadł jedynie silne, zdrowe pędy, na których utworzą się liczne krótkopędy owoconośne.

Przycinanie agrestu na pniu

Podobnie jak agrest krzaczasty, przycinana się też agrest pienny (w pierwszym roku po posadzeniu skraca się jego gałązki o 1/2 - 1/3 długości, a następnie przez 3-4 kolejne lata formuje koronę, usuwając z niej pędy połamane, chore, cienkie i zdeformowane oraz w razie potrzeby skracając pozostałe o 1/3 długości).

W jego przypadku musimy jednak pamiętać o zapewnianiu roślinie zaraz po posadzeniu silnej podpory w formie sztywnego, grubego palika, sięgającego aż o połowy korony, do którego w 2-3 miejscach przywiążemy podkładkę, gdyż inaczej krzew może zostać uszkodzony przez wiatr.

Po ok. 4-5 latach formowanie agrestu piennego powinno być zakończone, a korona mieć ok. 6-8 silnych, zdrowych gałązek.

Podobnie jak w przypadku agrestu krzaczastego, cięcie odmładzające rozpoczynamy od piątego roku uprawy, każdego roku wiosną (marzec) usuwając z korony ok. 1-3 najstarszych pędów.

Poznaj: Tajniki przycinania winorośli

Na to uważaj, przycinając agrest!

W przypadku corocznego cięcia odmładzającego obu form agrestu, nie poleca się silnego skracania pędów, gdyż taki zabieg wpływa na obniżenie plonów.

 

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także