Przepis na dżem z aronii

0
Aronia - owoce
Owoce aronii świetnie nadają się na przetwory, m.in. dżem.

Dżem z aronii będzie znakomitym dodatkiem do pieczywa i deserów.

Składniki:

  • 1kg aronii
  • ½ kg kwaśnych jabłek (najlepiej antonówek)
  • dag cukru
  • kawałek cynamonu
  • kilka goździków

Sposób przygotowania:

Umyte i osączone z wody aronie, dzielimy na dwie części. Połowę miażdżymy kulką do ciasta lub miksujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, goździki i gotujemy na małym ogniu mieszając. Gdy masa się zagotuje dodajemy do niego pozostałe owoce aronii i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Garnek zdejmujemy z ognia na kilka minut by reszta aronii zmiękła.

Warto przeczytać: Właściwości aronii – na co pomaga jedzenie owoców aronii?

Następnie dodajemy do aronii umyte, obrane i podzielone na cząstki jabłka cynamon i goździki i całość dusimy na małym ogniu do całkowitego rozgotowania owoców cały czas mieszając masę by nie przypaliła się. Jeszcze gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcamy je. Słoiczki można dla pewności krótko pasteryzować 5-10 min.

Oceń artykuł
3,67 / 6 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Polecamy Ci również

Zobacz także