Bardzo aromatyczna pigwa jest doskonałym dodatkiem do ciast i deserów, ale też zimnym dodatkiem mięs i sosów. W związku z tym, że owoce tego krzewu są niestety dość trudno dostępne, warto mieszać je z popularnymi jabłkami, które dzięki pigwie uzyskują ciekawy kwaskowy smak i interesujący aromat. Mus jabłkowo pigwowy to cenny nabytek do naszej spiżarni, można go dodawać lub przekładać nim ciasta i rolady.
Składniki:
- 1 kg pigwy,
- 1 kg kwaśnych jabłek,
- cukier do smaku,
- niewielka ilość wody.
Sposób przygotowania:
Zdrowe i dojrzałe owoce dokładnie umyć i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w ćwiartki. Pigwy i jabłka można obrać ze skórki, ale mus będzie wtedy mniej kwaśny i mniej aromatyczny. Cząstki jabłek i pigwy włożyć do dość płaskiego garnka i zalać wodą co najmniej do połowy. Owoce gotować mieszając drewnianą łyżką, do miękkości. Lekko wystudzone przetrzeć przez sito lub zmiksować. Ponownie zagotować, dosłodzić do smaku. Gorący mus przełożyć do słoiczków i natychmiast zakręcić. Pasteryzować około 15 minut.