Poziomki rosną w każdej glebie i owocują przez cały sezon, a ze względu na pracochłonność zbioru nie nadają się na szczęście do produkcji masowej. Ale za to każdy ogrodnik amator może uprawiać ten luksusowy owoc.
Poziomki są składnikiem runa leśnego i od najdawniejszych czasów były wykorzystywane przez ludzi w ziołolecznictwie i w gospodarstwie domowym. Zawierają dużo witaminy C oraz innych witamin i soli mineralnych. Najcenniejsze są jednak ich wyjątkowe walory smakowe i aromatyczne.
Tak jak w przypadku truskawek, poziomki są najsmaczniejsze zaraz po zerwaniu z krzaka, przechowywane dłużej tracą swoje walory. Na szczęście można je mrozić i suszyć. Ich młode liście są cennym składnikiem aromatycznych ziołowych herbatek.
Polecamy poradnik: Truskawki – uprawa i odmiany
Stanowisko i uprawa poziomek
Krzewinki poziomek w pierwszym roku po posadzeniu rozrastają się, następne dwa lata owocują intensywnie i w czwartym roku zamierają. Należy więc sukcesywnie dosadzać nowe poziomki, albo pozwolić im się rozrastać, pozostawiając nowe krzaczki.. Poziomki rosną w zasadzie na każdej glebie, lubią stanowiska słoneczne, a także lekko zacienione. Nie potrzebują nawożenia, ale przed posadzeniem nowych sadzonek warto wzbogacić glebę o mieszankę kompostu z obornikiem.
W słoneczne dni wymagają podlewania. Ziemię między poziomkami warto wyściółkować, np. słomą. Zabezpiecza je to przed chwastami i zbędnym parowaniem wody z gleby.
Poziomki rozpoczynają wegetację w kwietniu, w maju pojawiają się kwiaty, z których pierwsze owoce dojrzewają już na przełomie maja i czerwca. Reszta sezonu jest niezwykle pracowita dla poziomek, które jednocześnie kwitną i owocują do pierwszych przymrozków.
Rozmnażanie poziomek
Krzewy poziomek w zasadzie nie wytwarzają rozłogów. Rozmnażamy je więc, przez wysiew nasion do doniczek w styczniu, a następnie sadzonki pikujemy na przygotowane odchwaszczone stanowiska w maju i czerwcu. Ogólnie dostępne są też gotowe sadzonki poziomek.
Poznaj: Roślinę łudząco podobną do poziomki, czyli poziomkówkę indyjską
Nasiona możemy uzyskać z własnej uprawy, zostawiając kilka dojrzałych poziomek i pozwalając im wyschnąć na słońcu. Z zasuszonych owoców łatwo wykruszyć nasiona. Jeśli ktoś pokusi się o kupienie odmiany rozłogowej poziomki, musi się liczyć z tym, że jest to gatunek słabiej i krócej owocujący. Poziomki nadają się do uprawy doniczkowej.
Polecane gatunki poziomek to:
- Rugia, odmiana wytwarzająca nieduże, czerwone, kuliste owoce, przypominające smakiem i aromatem dziko rosnące leśne poziomki. Rugia owocuje obficie od połowy czerwca do końca października i jest odporna na choroby.
- Baron Solemacher to odmiana wydająca większe niż Rugia, wydłużone owoce, które są słodkie i soczyste, także kiedy są niedojrzałe. Owocuje bardzo obficie od czerwca do pierwszych przymrozków. Wymaga okrycia na zimę.
Polecamy też: Kolorowe poziomki i truskawki - do ogrodu i na balkon
saba.solarz
u mnie zalęgły się jakieś "fałszywe" poziomki - przechodzą od sąsiada. Niby podobne do poziomek, ale kwitną na żółto i mają bardziej okrągłe owoce, skierowane do góry. Co to może być?
Dasos
to pewnie poziomkówka indyjska. Wygląda, tak, jak piszesz i mocno się rozrasta przez rozłogi. Uprawiana jest jako roślina ozdobna i zadarniająca
saba.solarz
dzięki A owoce tego są jadalne? Bo mój pies wyjada normalne poziomki i boję się, że za to też się weźmie... A sąsiedzi mają małe dziecko i też się trochę tych "poziomek" obawiają
Dasos
z tego co wiem, to jadalne są średnio, bo po prostu są niesmaczne. Ale nie są też trujące, więc raczej nie ma się czego obawiać
saba.solarz
dziękuję, to uspokajające wiadomości