Powidła śliwkowe to świetny dodatek do pieczywa i ciast. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe (zawierają m.in. dużo wapnia i przeciwutleniaczy).
Składniki:
- śliwki węgierki,
- woda,
- cukier.
Sposób przygotowania:
Na powidła wybieramy tylko dojrzałe i zdrowe śliwki, najlepiej węgierki lub śliwki odmian, z których odchodzi pestka. Umyte i wypestkowane śliwki, wsypujemy do płaskiego garnka o grubym dnie, dolewamy odrobinę wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy jeszcze 5-10 minut mieszając. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy, by owoce odparowały. Powtarzamy tę czynność tak długo, aż śliwki rozpadną się, ściemnieją a powidła będą gęstą jednolitą masą, dopiero wówczas słodzimy je do smaku - ilość cukru, jaką musimy użyć, zależy od tego jak słodkie są same owoce. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy je 5-10 minut.