Składniki na 4 porcje:
- 4 dość duże pomidory,
- 6-8 kuleczek mini mozzarelli,
- 2 łyżki startego sera np. parmezan,
- 3-4 garście rukoli,
- drobno posiekane świeże zioła bazylia, oregano,
- ½ pęczka szczypiorku,
- ziołowa oliwa z oliwek,
- ocet balsamiczny, sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Pomidory myjemy i ostrym nożem odcinamy ich góry tak, by przez powstały otwór można było je faszerować. Łyżeczką wybieramy miąższ pomidora i przesmażamy go na oliwie około 3- 5 min. Do usmażonego miąższu dodajemy świeże oregano, bazylię i posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowany farsz łączymy z rukolą i skrapiamy octem balsamicznym. Do wydrążonych pomidorów wkładamy kuleczkę mozzareli, uzupełniamy farszem ze smażonych pomidorów i ziół z rukolą. Na koniec na wierzch każdego pomidora sypiemy starty parmezan i kładziemy kuleczkę mozzarelli i skrapiamy całość ziołową oliwą. Danie podajemy z grzankami lub podpieczoną bagietką.