Pomidory faszerowane mozzarelą i rukolą

Składniki na 4 porcje:

  • 4 dość duże pomidory,
  • 6-8 kuleczek mini mozzarelli,
  • 2 łyżki startego sera np. parmezan,
  • 3-4 garście rukoli,
  • drobno posiekane świeże zioła bazylia, oregano,
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • ziołowa oliwa z oliwek,
  • ocet balsamiczny, sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pomidory myjemy i ostrym nożem odcinamy ich góry tak, by przez powstały otwór można było je faszerować. Łyżeczką wybieramy miąższ pomidora i przesmażamy go na oliwie około 3- 5 min. Do usmażonego miąższu dodajemy świeże oregano, bazylię i posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowany farsz łączymy z rukolą i skrapiamy octem balsamicznym. Do wydrążonych pomidorów wkładamy kuleczkę mozzareli, uzupełniamy farszem ze smażonych pomidorów i ziół z rukolą. Na koniec na wierzch każdego pomidora sypiemy starty parmezan i kładziemy kuleczkę mozzarelli i skrapiamy całość ziołową oliwą. Danie podajemy z grzankami lub podpieczoną bagietką.

Oceń artykuł
4,25 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: tastespotting.com

Zobacz także