Pokrzywa z fetą i grzankami w sałatce

Pokrzywa z fetą i grzankami w sałatce

Pokrzywę z powodzeniem można dodawać do mieszanek sałat i podawać z sosem winegret, oto jeden z przykładów.

pokrzywaSkładniki:

  • główka sałaty lodowej,
  • garść młodych listków pokrzywy,
  • garść rukoli lub roszponki,
  • opakowanie sera feta,
  • 4 pomidory,
  • ogórek,
  • 2-4 kromek białego pieczywa,
  • sos,
  • po łyżce szczypiorku i świeżej bazylii,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • sok z ½ cytryny,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Listki pokrzywy i sałat oczyścić, umyć i wysuszyć a następnie porwać w rękach, na mniejsze cząstki. Fetę, pomidory i ogórki pokroić w sporą kostkę. Chleb pokrojony w kostkę zrumienić na patelni i ostudzić. W tym czasie wymieszać zmiażdżony czosnek, posiekane zioła, cytrynę lub ocet winny i oliwę, najlepiej wrzucić całość do słoika z przykrywką i wstrząsać 30 sekund. Składniki sałatki wymieszać, polać sosem i wstawić do lodówki na 15 minut, przed podaniem dodać grzanki.
.

Oceń artykuł
4,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: nettle-tea.net

Polecamy Ci również

Zobacz także