Pokrzywę z powodzeniem można dodawać do mieszanek sałat i podawać z sosem winegret, oto jeden z przykładów.
Składniki:
- główka sałaty lodowej,
- garść młodych listków pokrzywy,
- garść rukoli lub roszponki,
- opakowanie sera feta,
- 4 pomidory,
- ogórek,
- 2-4 kromek białego pieczywa,
- sos,
- po łyżce szczypiorku i świeżej bazylii,
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- sok z ½ cytryny,
- 1 ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
Listki pokrzywy i sałat oczyścić, umyć i wysuszyć a następnie porwać w rękach, na mniejsze cząstki. Fetę, pomidory i ogórki pokroić w sporą kostkę. Chleb pokrojony w kostkę zrumienić na patelni i ostudzić. W tym czasie wymieszać zmiażdżony czosnek, posiekane zioła, cytrynę lub ocet winny i oliwę, najlepiej wrzucić całość do słoika z przykrywką i wstrząsać 30 sekund. Składniki sałatki wymieszać, polać sosem i wstawić do lodówki na 15 minut, przed podaniem dodać grzanki.
.