Plony z ogrodu na świątecznym stole – jeszcze lepsze Święta

2
Warzywa
Podstawą wielu świątecznych dań są warzywa i owoce. Warto wykorzystać plony z własnego ogrodu - będzie jeszcze smaczniej i zdrowiej.

W okresie świąt Bożego Narodzenia, dużo czasu spędzamy przy zastawionym stole, dlatego szczególnie ważne jest, aby znalazły się na nim potrawy nie tylko smaczne, ale też zdrowe.

Owoce i warzywa na wigilijnym stole

Wiele ze świątecznych potraw pamiętamy jeszcze z dzieciństwa i każdego roku staramy się do nich powracać. Nic w tym dziwnego, bo mało co tak mocno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia jak zapach wigilijnego barszczu czy kapusty z grochem. W każdym domu tradycyjne potrawy świąteczne są nieco inne, ale ich podstawą zawsze są warzywa i owoce. Obecnie możemy je bez problemu kupić w każdym sklepie czy markecie spożywczym, ale znacznie zdrowsze i smaczniejsze będą te, które wyhodujemy samodzielnie. Dobrej jakości produkty to podstawa smacznej kuchni, dlatego przygotowując świąteczne potrawy, w pierwszej kolejności warto sięgnąć po plony z własnego ogrodu.

Polecamy: Pomysły na świąteczne dekoracje z łąki, lasu i ogrodu

Kapusta kiszona

Bazą większości dań świątecznych jest kapusta. Najczęściej wykorzystywana jest w postaci kiszonki, z której przyrządzamy bigosy, uszka do barszczu, pierogi czy kapustę z grochem. Kiszenie kapusty nie jest zbyt skomplikowane, dlatego jeśli tylko dysponujemy chłodnym pomieszczeniem (nieogrzewaną werandą, garażem lub piwnicą) i posiadamy kilka główek białej kapusty, już jesienią powinniśmy zadbać o jej ukiszenie. Jest to o tyle istotne, że kiszona kapusta to skarbnica cennych witamin i składników odżywczych (głównie wit. C i B oraz magnez, cynk, żelazo), a obecnie coraz trudniej zdobyć ją w czystej, pozbawionej niepotrzebnych dodatków postaci.

Groch, fasola, soczewica

Kapusta kiszona to jednak nie jedyne warzywo, na którym opiera się świąteczna kuchnia. Obok niej ważne miejsce zajmują też rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola czy soczewica. Nie są wprawdzie łatwostrawne, ale za to bardzo smaczne i zdrowe, dlatego znakomicie nadają się do przyrządzania wigilijnych potraw (np. fasoli zasmażanej, białej fasoli z suszonymi śliwkami, kapusty z grochem, pierogów z soczewicą czy sałatki śledziowej z fasolą). Świątecznej uczty nie można sobie też wyobrazić bez zupy grzybowej lub barszczu (w zależności od tradycji rodzinnej).

Warzywa do zup i sałatki

Jeśli nasz ogród nie leży w bliskim sąsiedztwie lasu, grzybów leśnych w nim nie wyhodujemy, ale buraki i zestaw warzyw (marchew, pietruszka, seler), potrzebnych do przygotowania wywaru na zupę, już tak. Warzywa korzeniowe nie są wprawdzie najłatwiejsze w uprawie, ale ponieważ ich część jadalna rozwija się w glebie, chłonąc wszystko, co się w niej znajduje (np. składniki dużej ilości nawozów sztucznych), powinniśmy włożyć nieco wysiłku w ich uprawę i wyhodować je metodami ekologicznymi we własnym ogrodzie. Ważnymi składnikami potraw w świątecznej kuchni jest też natka pietruszki i cebula. Choć nie stanowią one podstawy żadnej z wigilijnych potraw, znakomicie podkreślają smak większości z nich (ryb, zup czy pierogów).

Podpowiadamy: Jak zbudować w ogrodzie suszarnię do owoców

Owoce świeże i suszone

Oprócz warzyw, na świątecznym stole nie może również zabraknąć owoców. Pojawiają się głównie w postaci suszonej, gdyż takie są najbardziej wyraziste i aromatyczne (pod koniec lata można ususzyć je w piekarniku lub specjalnej, elektrycznej suszarce i wykorzystać zimą do przygotowania kompotu wigilijnego, kutii, makowca czy bigosu), ale także świeże mają swoje zastosowanie. Dorodne, pyszne i zdrowe jabłka mogą być idealnym dodatkiem do śledzi lub składnikiem nadzienia do pieczonego drobiu. Wraz z gruszkami mogą być też znakomitym dodatkiem do ciast i deserów (np. piernika, jabłecznika). W świątecznym jadłospisie nie brak też potraw z orzechami, które idealnie nadają się do przygotowania piernika, kutii lub surówki z selera.

Pamiętaj o przyprawach

Aby wigilijne dania były smaczne, wymagają jednak też dodatku przypraw. Większości z nich nie uda nam się wyhodować we własnym ogródku, gdyż osiągają zbyt duże rozmiary i pochodzą z tropikalnych rejonów świata (np. cynamon, goździki, anyż, gałka muszkatołowa, kardamon, wanilia), ale niektóre znakomicie nadają się do uprawy doniczkowej, dlatego z powodzeniem możemy wyhodować je na parapecie (np. imbir, liście laurowe, pieprz). W ogrodzie możemy natomiast uprawiać aromatyczne zioła takie jak tymianek, szałwię, majeranek czy kminek.

Dowiedz się: Czym przyprawić świąteczne potrawy (i co zyskasz poza smakiem)?

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz
Więcej na ten temat:

,

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także