Placki brokułowe

Brokuły najczęściej jada się gotowane, jako dodatek do głównego dania. Kosmicznie zielone placki przekonają do jedzenia brokułów każdego niejadka. Rzadko spotykane
a niezwykle interesujące urozmaicenie codziennego jadłospisu.


Składniki:

  • brokuł,
  • 15-20 dkg białego sera
  • niecała szklanka mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do pieczenia
  • oregano, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Podzielone na części i umyte brokuły gotujemy krótko (2-3 min) w wodzie z solą i cukrem. Następnie osączamy je na sicie, przestudzamy i miksujemy w blenderze z dodatkiem białego sera (może być to homogenizowany serek naturalny lub kostka białego sera). Do powstałej masy, która powinna być intensywnie zielona, dodajemy całe jaka, taką ilość mąki, która jest konieczna do uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz ewentualnie proszek do pieczenia i całość doprawiamy solą
i pieprzem. Na rozgrzanej patelni, smażymy z brokułowej masy placki średniej grubości. Placki powinny się zezłocić z obu stron. Takie placki najlepiej smakują z ostrym sosem pomidorowym lub nadziewane farszem mięsnym lub jarzynowym.

Oceń artykuł
4,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: greensandgrains.blogspot.com

Zobacz także