Placek ze śliwkami pod pierzynką

0
Placek ze śliwkami pod pierzynką

Składniki:

  • 2 szk. mąki krupczatki,
  • ½ szk. mąki,
  • szk. cukru,
  • 6 jajek,
  • kostka masła lub margaryny,
  • szczypta soli,
  • ½ kg śliwek.

ciasto ze śliwkami

Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy na bok. Połowę cukru i żółtka ucieramy na puszystą masę, rękami łączymy ją z mąką i zimnym masłem. Z tego połączenia powinniśmy otrzymać sypkie ciasto, przypominające kruszonkę. Wysypujemy nim blachę o trzech bokach, na cieście układamy połówki śliwek, skórką do dołu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy aż ciasto nabierze złotego koloru. W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, na koniec dodajemy do niej resztę cukru. Wyjmujemy na chwilę z piekarnika gorące ciasto, na jego wierzchu rozsmarowujemy pianę i zapiekamy około 10 min. Ciasto można jeść gorące.

Oceń artykuł
4,40 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: retrosetaste.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także