Składniki:
- 2 szk. mąki krupczatki,
- ½ szk. mąki,
- szk. cukru,
- 6 jajek,
- kostka masła lub margaryny,
- szczypta soli,
- ½ kg śliwek.
Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy na bok. Połowę cukru i żółtka ucieramy na puszystą masę, rękami łączymy ją z mąką i zimnym masłem. Z tego połączenia powinniśmy otrzymać sypkie ciasto, przypominające kruszonkę. Wysypujemy nim blachę o trzech bokach, na cieście układamy połówki śliwek, skórką do dołu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy aż ciasto nabierze złotego koloru. W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, na koniec dodajemy do niej resztę cukru. Wyjmujemy na chwilę z piekarnika gorące ciasto, na jego wierzchu rozsmarowujemy pianę i zapiekamy około 10 min. Ciasto można jeść gorące.