Pitaja czyli smoczy owoc. Jak go wyhodować w domu

0
Smoczy owoc - pitaja
Pitaja (smoczy owoc) to owoce kaktusa, który możemy uprawiać w domu. A nawet wyhodować go z nasion kupionej pitai.

Pitaja to egzotyczny owoc, który wprawdzie można kupić w sklepie, ale też samodzielnie wyhodować. Piszemy, jak uprawiać "smoczy owoc" w domu.

Egzotyczne owoce na półkach sklepowych już nas nie dziwią, jednak nie zawsze wiemy, czym są i skąd pochodzą. Jednym z ciekawszych jest między innymi pitaja, która ze względu na swój egzotyczny i nietypowy wygląd bywa nazywana smoczym owocem.

Zobacz zdjęcia

Kwitnący kaktus Hylocereus - pitaja

Owoców pitai doczekamy się, jeśli tylko zapewnimy odpowiednie warunki kaktusowi Hylodereus.

Marek Zakrzewski
Pitaja - smoczy owoc

Pitaje to owoce kilku gatunków kaktusów z rodzaju Hylocereus.

Juemi - picabay.com
Młode kaktusy

Jeśli chcemy szybko doczekać się własnych owoców pitai, lepiej kupić sadzonkę kaktusa.

Nayuta - pixabay.com
Smocze owoce na kaktusie

kaktusy, które dostarczają owoców pitai są spore, dlatego musimy zapewnić im dużo miejsca.

Nayuta - pixabay.com
Pąk kwiatowy pitai

Pitaje muszą też mieć ciepło i jasne, ale światło musi być rozproszone.

Ajcespedes - pixabay.com
Kwitnące pitaja

Kwiaty pitai (kaktusa) są rozwinięte przez 1-2 dni.

Ajcespedes - pixabay.com
Pitaje - smocze owoce

Żeby kaktus Hylocereus kwitł i dawał owoce musi m.in. przejść okres spoczynku zimą.

Brandanwood33 - pixabay.com

Jak wygląda pitaja i jak jeść smoczy owoc

Pitaja jest niewielka, owalna i cała pokryta mięsistą, jaskrawą, różowoczerwoną skórką (zdarzają się też owoce o żółtej skórce), na której wyrasta kilka sztywnych, zielonych, trójkątnych, odstających łusek liściowych.

Wewnątrz smoczego owocu znajduje się biały lub czerwony miąższ, zawierający liczne, drobne, czarne nasiona. Po przekrojeniu owoc wygląda bardzo atrakcyjnie, dlatego może być znakomitą ozdobą deseru.

Dowiedz się więcej: Jakie właściwości i wartości odżywcze ma pitaja i co z niej zrobić

Sam w sobie też może być deserem, gdyż jego miąższ jest słodki i jadalny (wraz z pestkami). Jest wprawdzie też nieco mdły, ale jego smak można ożywić sokiem z cytryny. Z przekrojonego owocu miąższ wybiera się łyżeczką i spożywa na surowo. W smaku przypomina arbuza, kiwi, melona lub agrest, ale najlepiej samemu sprawdzić, czy nam odpowiada.

Jeśli tak, warto włączyć go do codziennej diety, gdyż jest bardzo zdrowy. Zawiera m.in. minerały, błonnik i antyoksydanty, a jego spożywanie korzystnie wpływa na układ krwionośny i ułatwia odchudzanie.

Pitaja to owoce kaktusów, które możemy uprawiać w domu

Co ciekawe, pitaję możemy kupić nie tylko w sklepie, ale też wyhodować na własnym parapecie, gdyż rozwija się na… kaktusie. Pitaja może pochodzić z różnych gatunków kaktusów jak np. Hylocereus Triangularis, Hylocereus polyrhizus czy Hylocereus megalanthus (owoce różnią się m.in. barwą skórki i miąższu).

Najczęściej pitaje pozyskuje się z kaktusa Hylocereus undatus, którego można z powodzeniem uprawiać w mieszkaniu. Oczywiście owoców doczekamy się tylko wtedy, gdy zapewnimy roślinie odpowiednie warunki uprawowe, gdyż inaczej nie zakwitnie i nie wyda owoców.

Podpowiadamy też: Jak wyhodować awokado z pestki i jak je uprawiać w domu

Jak uprawiać pitaję w domu

Pitaję możemy uprawiać na dwa sposoby: z gotowych sadzonek, rozmnażanych wegetatywnie lub przez wysiew nasion, pozyskanych z owoców kupionych w sklepie. Pierwszy sposób jest łatwiejszy i pozwoli dość szybko doczekać się owoców, ale jest bardziej kosztowny. Drugi sposób jest tańszy, daje więcej satysfakcji i pozwala obserwować rozwój rośliny od samego początku, ale jest trudniejszy, a na owoce trzeba poczekać nawet 5-7 lat.

Jak samemu wyhodować pitaję z nasion

Jeśli zdecydujemy się na uprawę pitai z nasion, musimy poszukać w sklepie dojrzałego owocu, wydobyć z niego nasiona, oczyścić je z miąższu (np. przelewając wodą na sicie), wysuszyć i wysiać płytko do pojemników wypełnionych podłożem dla kaktusów.

Następnie ziemię zraszamy (nie należy podlewać, ziemia powinna być tylko lekko wilgotna). Pojemnik przykrywamy perforowaną folią i ustawiamy w ciepłym, bardzo jasnym miejscu. Gdy siewki podrosną, przesadzamy je do doniczek, zapewniając im dużo światła i ciepła.

Jakie warunki trzeba zapewnić pitai czyli kaktusowi Hylocereus

Kaktus Hylocereus rośnie dość szybko i osiąga spore rozmiary. W naturze jest epifitem, a to oznacza, że przytwierdza się do innych roślin lub konarów drzew za pomocą korzeni powietrznych. Odżywia się jednak samodzielnie, a gospodarza traktuje jedynie jako punkt zaczepienia lub podparcie dla swoich długich (w naturze nawet do 5 m długości), kanciastych, zielonych pędów.

Uprawiany jako roślina doniczkowa, też potrzebuje sporo miejsca, a czasem również podpory. W okresie wegetacyjnym, wymaga także nawożenia (nawozami dla kaktusów), ciepła (temp. ok. 20-24°C) i bardzo dużo światła. Ponieważ jednak źle reaguje na ostre słońce, w godzinach południowych powinien być lekko cieniowany.

Od wiosny do późnego lata pitaja może być uprawiana na balkonie, jednak jesienią musi być z powrotem zabrana do pomieszczenia. Te kaktusy nie tolerują temperatury poniżej 5°C.

Polecamy też: Mango z pestki - jak je wyhodować i pielęgnować

Ważny okres spoczynku dla kaktusa

Kaktusowi należy też zapewnić okres spoczynku, dlatego na zimę dobrze jest umieścić go w widnym, ale chłodnym pomieszczeniu (12-15°C), zaprzestając w tym czasie nawożenia i ograniczając podlewanie.

Smocze owoce z własnej uprawy

Tak pielęgnowane kaktusy powinny zakwitnąć wczesnym latem (w czerwcu-lipcu), a następnie zawiązać owoce.

Kwiaty rozwijają się nocą i pozostają otwarte przez 1-2 dni (są samopylne). Pojawiające się na pędach owoce pitai zbieramy, kiedy skórka ładnie się wybarwi, a zielone wypustki liściowe zaczną zmieniać kolor na żółty.

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

, ,

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także