Pigwa w syropie z czerwonego wina i ziół, z włoskim serem

Pigwa w syropie z czerwonego wina i ziół, z włoskim serem

Pigwa kojarzy nam się przede wszystkim ze słodko kwaśnym dodatkiem do herbaty. Jednak przygotowaną według tego przepisu, można podawać jako bardzo oryginalną, wytrawną przekąskę przed głównym daniem lub jedno z interesujących dań na przyjęciach.

Słodko kwaśny smak pigwy świetnie komponuje się z różnymi włoskimi serami typu gorgonzola, mascarpone. Można je podawać na stół z kawałkiem bagietki i lampką dobrego wina.


pigwaSkładniki:

  • 1-2 pigwy, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki,
  • 3 plastry lub 3 łyżki, dowolnie wybranego sera typu włoskiego,
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z wyszorowanej cytryny.

Składniki na syrop:

  • kieliszek czerwonego wina,
  • woda,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/2 laski cynamonu,
  • 1 listek laurowy,
  • kilka listków rozmarynu,
  • parę ziaren anyżu.

Sposób przygotowania:

Składniki syropu połączyć ze sobą i zagotować w garnku. Do gotującego się syropu dodać pokrojoną na części pigwę (do zalewy można dorzucić też gniazda nasienne, smak będzie pełniejszy) i uzupełnić zalewę wodą, wlewając jej tyle by owoce były przykryte, gotować aż pigwa będzie miękka, czyli około 15 minut. Następnie wyjąć owoce, przecedzić syrop i odparowywać aż zacznie się robić gęsty. Tak przygotowane owoce pigwy podaje się z serem i pieczywem przybrane sezonową zieleniną. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: southbournefarmshop.wordpress.com

Polecamy Ci również

Zobacz także