Składniki na ciasto:
- 1 szk. mąki,
- 1 jajko,
- ½ szk. ciepłej wody,
- 1-2 łyżki oleju,
- sól do smaku.
Farsz do pierogów:
- 10dag szpinaku,
- olej lub masło do smażenia,
- czosnek, sól, cukier, pieprz, sok z cytryny i gałka muszkatołowa do smaku,
- masło lub śmietana do polania pierogów.
Sposób przygotowania:
Z mąki, jajka i ciepłej, lecz nie gorącej wody zagniatamy ciasto, wyrabiamy je z dodatkiem soli, na gładką elastyczną masę i odkładamy na bok na 10 min. W tym czasie obieramy szpinak
z twardych łodyg, myjemy, dość grubo kroimy
i przesmażamy krótko, na oleju lub maśle. Doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową, na koniec polewamy odrobiną soku z cytryny. Raz jeszcze całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Przy pomocy szklanki wycinamy krążki z ciasta, na środku każdego krążka, układamy nieco farszu i po złożeniu na pół, dokładnie go zaklejamy. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę
i gotujemy przez 3-5 minuty. Gotowe, te, które wypłyną na wierzch garnka, wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy polane odrobiną masła lub kwaśną śmietaną.