Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto:

  • 2 szk. mąki,
  • jajko,
  • sól, woda łyżka oleju

farsz:

  • ½ kg kiszonej kapusty,
  • garść suszonych grzybów,
  • cebula,
  • olej,
  • sól, pieprz, tymianek lub majeranek, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby zalać gorącą wodą, zostawić na 10 minut a gdy zmiękną pokroić je na cienkie paseczki. Wodę z grzybów zostawić do podlewania kapusty. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Kiszoną kapustę poszatkować na drobniejsze części i razem z grzybami, dodać do cebuli, przesmażyć a następnie zalać wodą i dusić około 30-40 minut aż do całkowitej miękkości. Co jakiś czas mieszać i w razie potrzeby dolewać wody. Gotową kapustę doprawić dość pikantnie odczekać aż odparuje z niej większość wody by farsz nie był lejący. W międzyczasie przygotować ciasto.
Jajko rozmieszać z solą i olejem, dodawać mąkę i w razie konieczności letnią wodę, by wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Ciasto przenieść na wysypaną mąką stolnicę lub blat i wyrabiać, aż będzie elastyczne i lśniące. Wówczas należy rozwałkować je na dość cienki płat. Przy pomocy szklanki wyciąć krążki ciasta, po środku każdego położyć łyżeczkę farszu, złożyć na pół, skleić dokładnie brzegi ciasta i gotować we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną oleju. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotować je jeszcze przez 2-3 minuty i wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Najlepiej smakują, polane świeżo wytopionymi, rumianymi skwarkami.

Oceń artykuł
4,33 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: myculinaryadventures.blogspot.com

Zobacz także