Pierogi z borówką amerykańską

0
Pierogi z borówką amerykańską

pierogi z borówką amerykańskąSkładniki:

  • ½ kg maki,
  • ½ opakowania świeżych drożdży,
  • całe jajko,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szklanka ciepłej wody,
  • l borówki amerykańskiej,
  • masło i cukier do gotowych pierogów

Sposób przygotowania:

W letniej wodzie z odrobiną cukru i mąki rozprowadzamy drożdże i pozostawimy w ciepłym miejscu by wyrosły. W tym czasie, mieszamy jajko z solą i powoli dodając mąkę, zarabiamy ciasto, jeśli jest zbyt gęste dodajemy ciepłą wodę, na końcu do ciasta dolewamy drożdże i łączymy je z ciastem, tak, by powstała jednolita masa. W miarę potrzeby, dodajemy mąkę lub ciepłą wodę
i dość długo wyrabiamy ciasto, do momentu aż przestanie się kleić do rąk a masa będzie elastyczna i gładka. Wyrobione ciasto, odkładamy na kwadrans, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotowujemy borówki, przebieramy je, myjemy na sicie i pozostawiamy do osączenia z wody.
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy lub blacie.
Z rozwałkowanego niezbyt cienko ciasta, wycinamy szklanką krążki.
Na środku każdego krążka kładziemy łyżeczkę borówek, krążek składamy na pół i zaklejamy dokładnie. Brzegi pierogów lepiej się kleją, gdy są posmarowane jajkiem lub zwykłą wodą. Garnek do gotowania pierogów musi być dość duży, aby pierogi miały miejsce by wypłynąć. Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę z odrobiną oleju (pierogi nie sklejają się). Po tym jak wypłyną na wierzch garnka powinny się gotować jeszcze 2-3 minuty. Wyjmujemy je łyżką cedzakową
i podajemy gorące, polane masłem i posypane cukrem lub, jeśli ktoś woli polane śmietaną. Pierogi w swoim składzie mają drożdże, więc urosną podczas gotowania.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: wholesomecook.wordpress.com

Polecamy Ci również

Zobacz także