Pieczony schab faszerowany żurawiną

Schab faszerowany żurawiną to prawdziwie świąteczne danie. Takiego przepisu nie powinno zabraknąć w menu, każdej szanującej się pani domu.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • szk. konfitur lub musu z żurawiny,
  • mięso przez noc macerujemy marynacie
    z łyżki oliwy, miodu, musztardy francuskiej
    i białego pieprzu-bez soli!
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Schab rozcinamy wzdłuż i faszerujemy go konfiturą z żurawiny, a następnie zawiązujemy by farsz podczas pieczenia nie rozsypał się. Wstępnie opiekamy schab z wszystkich stron na patelni, a gdy się zezłoci, solimy i przekładamy do żaroodpornego naczynia z przykrywką i dusimy w nagrzanym do 180-200ºC piekarniku około 1,5 godziny. (Mięso piecze się tyle minut ile waży). W trakcie pieczenia można podlewać schab wodą. Na 30 minut przed końcem pieczenia, do piekarnika wkładamy surowe ziemniaki pokrojone w ósemki i posypane tymiankiem. Podajemy schab ze złotymi ziemniakami i sosem żurawinowym oraz surówkami.

Oceń artykuł
4,11 / 9 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: dairygoodness.ca

Zobacz także