Schab faszerowany żurawiną to prawdziwie świąteczne danie. Takiego przepisu nie powinno zabraknąć w menu, każdej szanującej się pani domu.
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości,
- szk. konfitur lub musu z żurawiny,
- mięso przez noc macerujemy marynacie
z łyżki oliwy, miodu, musztardy francuskiej
i białego pieprzu-bez soli! - olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Schab rozcinamy wzdłuż i faszerujemy go konfiturą z żurawiny, a następnie zawiązujemy by farsz podczas pieczenia nie rozsypał się. Wstępnie opiekamy schab z wszystkich stron na patelni, a gdy się zezłoci, solimy i przekładamy do żaroodpornego naczynia z przykrywką i dusimy w nagrzanym do 180-200ºC piekarniku około 1,5 godziny. (Mięso piecze się tyle minut ile waży). W trakcie pieczenia można podlewać schab wodą. Na 30 minut przed końcem pieczenia, do piekarnika wkładamy surowe ziemniaki pokrojone w ósemki i posypane tymiankiem. Podajemy schab ze złotymi ziemniakami i sosem żurawinowym oraz surówkami.