Pieczone ziemniaki z rozmarynem

Pieczone ziemniaki z rozmarynem

Składniki do przygotowania ziemniaków pieczonych z rozmarynem:

  • 1 kg ziemniaków,
  • sól, rozmaryn,
  • olej lub oliwa.

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki myjemy i zostawiamy ze skórką, starsze obieramy i kroimy na ósemki. Do odkrytej formy żaroodpornej wkładamy ziemniaki, solimy je posypujemy rozmarynem, skrapiamy oliwą lub olejem i zapiekamy w piekarniku przez 20-30 minut. Tak upieczone ziemniaki mają chrupiącą aromatyczną skórkę i miękki środek. Można je podawać do pieczonych lub grillowanych mięs, ryb, ale są też smacznym samodzielnym daniem, zwłaszcza ze zsiadłym mlekiem.

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: seductionmeals.com

Polecamy Ci również

Zobacz także