Pieczeń z jarzębiną

Pieczeń z jarzębiną

jarzębinaSkładniki:

  • 1,5 kg karkówki,
  • jarzębina w miodzie,
  • sól do smaku

Marynata:

  • 1 szklanka wytrawnego wina,
  • 1 łyżka miodu,
  • pieprz, słodka papryka, rozmaryn, goździki

Sposób przygotowania:

Z wina, miodu i przypraw połączonych ze sobą, przygotować marynatę. Umyte i osuszone mięso „bejcujemy” marynatą i pozostawiamy w niej na noc. Opiekamy karkówkę na patelni z każdej strony a następnie umieszczamy ją w żaroodpornym naczyniu, na wierzchu układamy jarzębinę w miodzie, zalewamy pozostałą marynatą, solimy i pieczemy 1,5 godz. ( tyle minut ile waży mięso). Podajemy z dodatkiem ziemniaków lub ryżem oraz surówkami.

Oceń artykuł
4,33 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zobacz także