Pomidorowa odmiana miechunki, jest nieodłącznym składnikiem peperonaty, czyli nadzienia do popularnych meksykańskich tortilli.
Składniki:
- gotowe tortille,
- ½ miechunki pomidorowej,
- ½ kg papryki w różnych kolorach,
- ½ kg pomidorów,
- 4 duże cebule,
- 1-2 ostre papryczki,
- pieprz, sól, chilli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Cebulę, paprykę, miechunkę i pomidory kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Gdy puszczą sok, ostrożnie obieramy ostre papryczki i bez gniazd nasiennych kroimy w paski, dodajemy do peperonaty i dusimy, aż całość będzie całkowicie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i ewentualnie cukrem. Gorącym farszem napełniamy tortille. Farsz możemy przygotować też w wersji z mięsem.