Peperonata

Pomidorowa odmiana miechunki, jest nieodłącznym składnikiem peperonaty, czyli nadzienia do popularnych meksykańskich tortilli.

Składniki:

  • gotowe tortille,
  • ½ miechunki pomidorowej,
  • ½ kg papryki w różnych kolorach,
  • ½ kg pomidorów,
  • 4 duże cebule,
  • 1-2 ostre papryczki,
  • pieprz, sól, chilli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Cebulę, paprykę, miechunkę i pomidory kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Gdy puszczą sok, ostrożnie obieramy ostre papryczki i bez gniazd nasiennych kroimy w paski, dodajemy do peperonaty i dusimy, aż całość będzie całkowicie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i ewentualnie cukrem. Gorącym farszem napełniamy tortille. Farsz możemy przygotować też w wersji z mięsem.

Oceń artykuł
4,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: biggerthanyourhead.net

Zobacz także