Pasztet drobiowy żurawiną

Składniki:

  • 1,2 kg mięsa z kurczaka,
  • 30 dag surowego boczku,
  • 30 dag wątróbki drobiowej,
  • włoszczyzna,
  • 30 dag żurawiny,
  • 5-6 jaj,
  • tarta bułka,
  • 1 szk. mleka,
  • liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, chili, biały pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Kurczaka podzielonego na mniejsze części gotujemy z włoszczyzną oraz 1-2 liśćmi laurowymi, kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, na małym ogniu do miękkości. Mięso zostawiamy w wywarze by ostygło, a w tym czasie podsmażamy na patelni, pokrojony w dużą kostkę boczek, gdy się zrumieni podlewamy wywarem z kurczaka i dusimy do  miękkości. Na 10 minut przed końcem duszenia boczku, dodajemy do niego wątróbkę. Przestudzone mięso i warzywa osączamy na sicie. Wywar jest nam w tym momencie zbędny. Mięso i skórę z kurczaka, boczek, wątróbkę i gotowane warzywa mielimy lub miksujemy. Do powstałej masy dodajemy jajka, mleko i tyle bułki by masę zagęścić, całość doprawiamy solą i resztą przypraw do smaku i wyrabiamy na gładką masę. Na koniec masę łączymy z całymi owocami żurawiny i przekładamy do wysypanych tartą bułką foremek (keksówki). Masa pasztetowa powinna być nałożona do ¾ wysokości foremek. Pasztet wkładamy do nagrzanego do 180ºC  piekarnika na 30-40 min. Wyjmujemy z foremek po całkowitym wystudzeniu-najlepiej następnego dnia. Podajemy pokrojony w plastry z Chutney’em żurawinowym lub konfiturą z żurawin.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: sachalin.pl

Zobacz także