Paszteciki mogą mieć dowolne nadzienie. Można je podawać jako gorącą lub zimną przekąskę, albo dodatek do czystych zup takich jak barszcz.
Składniki na ciasto:
- 1 i ½ szklanki mąki,
- ¼ szklanki mleka,
- łyżka cukru,
- jajko,
- 3 dag drożdży,
- 2-3 łyżki oleju,
- sól.
Sprawdż jak zrobić: Choinkę z piernika
farsz
- ½ kg kiszonej kapusty,
- 30 dag mielonego mięsa,
- cebula,
- sól pieprz, tymianek lub majeranek.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i łyżką mąki, rozprowadzić w szklance ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawić do wyrośnięcia. Do zaczynu dodać mąkę, jajko i olej a następnie wyrobić na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na oleju. Mielone mięso i posiekaną drobno kapustę kiszoną zmieszać z przestudzoną cebulką, wymieszać dokładnie, by powstała jednolita masa, doprawić dość pikantnie solą, świeżym pieprzem i tymiankiem. Ciasto i masę podzielić na części, każdą część rozwałkowywać w prostokąt, nałożyć farsz wzdłuż jednego z boków i zwinąć w rulon, pamiętając, że paszteciki powinny być nieduże. Ruloniki układać na blaszce, wolnym brzegiem do dołu i odstawić, by wyrosły. Zapiekać w piekarniku dość gorącym piekarniku na złoty kolor.