Paszteciki drożdżowe z kapustą

0
Paszteciki drożdżowe
Paszteciki idealnie sprawdzą się jako przekąska na ciepło i zimno.

Paszteciki mogą mieć dowolne nadzienie. Można je podawać jako gorącą lub zimną przekąskę, albo dodatek do czystych zup takich jak barszcz.


Składniki na ciasto:

  • 1 i ½ szklanki mąki,
  • ¼ szklanki mleka,
  • łyżka cukru,
  • jajko,
  • 3 dag drożdży,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • sól.

Sprawdż jak zrobić: Choinkę z piernika

farsz

  • ½ kg kiszonej kapusty,
  • 30 dag mielonego mięsa,
  • cebula,
  • sól pieprz, tymianek lub majeranek.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i łyżką mąki, rozprowadzić w szklance ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawić do wyrośnięcia. Do zaczynu dodać mąkę, jajko i olej a następnie wyrobić na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na oleju. Mielone mięso i posiekaną drobno kapustę kiszoną zmieszać z przestudzoną cebulką, wymieszać dokładnie, by powstała jednolita masa, doprawić dość pikantnie solą, świeżym pieprzem i tymiankiem. Ciasto i masę podzielić na części, każdą część rozwałkowywać w prostokąt, nałożyć farsz wzdłuż jednego z boków i zwinąć w rulon, pamiętając, że paszteciki powinny być nieduże. Ruloniki układać na blaszce, wolnym brzegiem do dołu i odstawić, by wyrosły. Zapiekać w piekarniku dość gorącym piekarniku na złoty kolor.

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: momwhats4dinner.com

Polecamy Ci również

Zobacz także