To bardzo smaczna przekąska. Połączenie chrupkiego liścia i ostrego farszu jest ciekawym doświadczeniem dla podniebienia. Efektownie podane i proste danie.
Składniki:
- 3 główki cykorii,
- ¾ kostki białego sera,
- kilka łyżek jogurtu naturalnego,
- pęczek szczypiorku,
- 2-3 gotowane jajka,
- krakersy lub tosty.
Sposób przygotowania:
Z cykorii wyciąć głąb, umyć i porozdzielać liście. Ser rozdrobnić i wymieszać z jogurtem naturalnym na gładką masę, do niej dodać drobno posiekane gotowane jajka i szczypiorek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i znaczną ilością świeżego pieprzu. Powstałą masą napełnić liście cykorii a z krakersów lub trójkątnych tostów zrobić żagle łódeczek. Tak przygotowane przekąski ułożyć na półmisku i podać na stół. Wyśmienite na imprezy i przyjęcia.