Pasta serowa na łódeczkach z cykorii

To bardzo smaczna przekąska. Połączenie chrupkiego liścia i ostrego farszu jest ciekawym doświadczeniem dla podniebienia. Efektownie podane i proste danie.

Składniki:

  • 3 główki cykorii,
  • ¾  kostki białego sera,
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2-3 gotowane jajka,
  • krakersy lub tosty.

Sposób przygotowania:

Z cykorii wyciąć głąb, umyć i porozdzielać liście. Ser rozdrobnić i wymieszać z jogurtem naturalnym na gładką masę, do niej dodać drobno posiekane gotowane jajka i szczypiorek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i znaczną ilością świeżego pieprzu. Powstałą masą napełnić liście cykorii a z krakersów lub trójkątnych tostów zrobić żagle łódeczek. Tak przygotowane przekąski ułożyć na półmisku i podać na stół. Wyśmienite na imprezy i przyjęcia.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: photo-dict.faqs.org

Zobacz także