Pasta kanapkowa, może być ciekawym urozmaiceniem codziennej diety. Warto więc, samemu popuścić wodze kulinarnej fantazji i szukać innych zestawień serowo, rybno, jajecznych w połączeniu z ziołowymi dodatkami.
Składniki:
- 20 dag wędzonej ryby bez skóry i ości,
- ½ kostki białego sera (10-15 dag),
- 2-3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Rybę bez skóry i ości rozdrabniamy widelcem w misce, łączymy z białym serem i drobno posiekaną pietruszką. Jeśli masa jest zbyt twarda, dodajemy majonez lub jogurt naturalny, w ilości koniecznej do uzyskania gładkiej konsystencji pasty. Na koniec, doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i ewentualnie solą. Uwaga wędzona ryba bywa słona!