Panna cotta z jeżynami

Panna cotta z jeżynami

Panna cotta, to rodzaj wykwintnego deseru pochodzącego z włoskiej kuchni.

Podstawą panna cotty jest śmietanka, którą podgrzewa się z żelatyną
i dodatkami i schładza w foremkach
a otrzymaną w ten sposób babeczkę wykłada do góry dnem i przybiera, najczęściej owocami oraz sosem owocowym.

Składniki:

  • 2-4  płatków żelatyny spożywczej,
  • ½ l świeżej tłustej śmietany najlepiej kremówki,
  • 1 szklanka cukru,
  • laski wanilii,
  • ½ kg jeżyn

Sposób przygotowania:

Płatki żelatyny, wkładamy do miski z zimną woda, zostawiamy je na 10 –15 minut, aż będą miękkie, po czym usuwamy z nich nadmiar wody i odstawiamy. W odrobinie gorącej wody (2-3 łyżki) rozpuszczamy połowę żelatyny, miksujemy jeżyny i łączymy je z rozpuszczoną żelatyną. Zmiksowanymi owocami z żelatyną, napełniamy foremki do ich połowy wysokości i odstawiamy do zastygnięcia do lodówki. W garnku podgrzewamy śmietanę z dodatkiem połowy cukru i wanilii. Nie doprowadzamy do wrzenia! Gorącą, ale nie wrzącą śmietankę, łączymy z drugą połową namoczonej żelatyny i mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści, a wanilia wypłynie na wierzch. Gotową
i przestudzoną śmietanką, napełniamy do końca foremki i wstawiamy do lodówki aż stężeje, czyli na około 30 minut. Foremki ze schłodzonym deserem, zanurzamy na moment we wrzątku, po czy ostrożnie odwracamy do góry nogami i przekładamy panna cottę na talerze. Deser dekorujemy całymi owocami.

Oceń artykuł
4,60 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: simpleskillet.com

Polecamy Ci również

Zobacz także