Panna cotta z borówkami

Panna cotta z borówkami

Panna cotta to rodzaj wykwintnego deseru pochodzącego z włoskiej kuchni. Podstawą panna cotty jest śmietanka, którą podgrzewa się z żelatyną i dodatkami i schładza w foremkach, a otrzymaną w ten sposób babeczkę wykłada do góry dnem i przybiera, najczęściej owocami oraz sosem owocowym.

panna cotta z borówkamiSkładniki:

  • 1-2 płatki żelatyny spożywczej,
  • ½ l świeżej tłustej śmietany najlepiej kremówki,
  • szklanka cukru,
  • laski wanilii,
  • ½ kg owoców borówki amerykańskiej.

Sposób przygotowania:

Płatki żelatyny wkładamy do miski z zimną woda, zostawiamy je na 10 –15 minut, aż będą miękkie, po czym usuwamy z nich nadmiar wody i odstawiamy. W garnku podgrzewamy śmietanę z dodatkiem połowy cukru i wanilii. Nie doprowadzamy do wrzenia! Gorącą, ale nie wrzącą śmietankę, łączymy z namoczoną żelatyną i mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści, a wanilia wypłynie na wierzch. Gotowy roztwór przelewamy do foremek, a gdy przestygnie wstawiamy do lodówki aż stężeje, czyli na około 30 minut. W tym czasie jagody miksujemy z pozostałą częścią cukru. Foremki ze schłodzonym deserem, zanurzamy na moment we wrzątku, po czy ostrożnie odwracamy do góry nogami i przekładamy panna cottę na talerze. Deser dekorujemy całymi owocami i podajemy z sosem powstałym ze zmiksowanych borówek.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: thepastryaffair.com

Polecamy Ci również

Zobacz także