Orzechy włoskie poprawią pamięć i wygląd skóry. Właściwości i zastosowanie

0
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie są wyjątkowo zdrowe, a przy tym smaczne. Warto po nie sięgać, kiedy są świeże i suszone.

Orzechy włoskie skrywają bogactwo substancji odżywczych. Warto je jeść i świeże, i suszone. Poznajcie właściwości orzechów.

 Orzech włoski – słodki miąższ z gorzką skórką

Owoce orzechów włoskich nie są wprawdzie zbyt okazałe, ale skrywają w sobie wielką moc i mają sporo zastosowań. Zanim dojrzeją, otula je gruba, zielona skórka oraz jasnobrązowa skorupka, a znajdujące się w ich wnętrzu jądro ma mleczną barwę. Kiedy osiągną już dojrzałość, zielona skórka pęka i uwalnia owoc w postaci okrągłego orzecha o twardej, brązowej skorupie i białym, silnie pofałdowanym miąższu, osłoniętym cienką, żółtawą skórką.

Miąższ jest bardzo smaczny i słodkawy, ale pokrywająca go skórka ma gorzki smak. W przypadku świeżych owoców, warto ją usunąć, co nie jest trudne, gdyż skórka łatwo schodzi. U podsuszonych orzechów, skórka staje się sztywna i mocno przylega do miąższu, dlatego dużo trudniej jest się jej pozbyć. Wtedy jednak staje się też mniej gorzka, dlatego nie psuje smaku orzecha tak jak świeża.

Dowiedz się też: Jak uprawiać orzechy włoskie w ogrodzie

Tłuszcze, kwasy, witaminy i minerały

Bez względu jednak na to, czy będziemy wykorzystywać owoce świeże czy suszone, możemy mieć z nich wiele pożytku, gdyż ich wnętrze skrywa całe mnóstwo cennych substancji odżywczych. Należą do nich między innymi aminokwasy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, witaminy (głównie C, E,A i z grupy B), minerały (m.in. potas, fosfor, magnez, wapń, cynk, mangan i żelazo), kwas foliowy i białko.

Orzechy w znacznej części składają się z tłuszczu, nie są więc zbyt dietetyczne (654 kcal na 100 g). Ponieważ jednak znajdujący się w nich tłuszcz jest bardzo wartościowy, nie powinniśmy się go obawiać, gdyż spożywany w niewielkich ilościach (kilkanaście orzechów dziennie) nie wpływa negatywnie na naszą wagę, a nawet pomaga w jej utrzymaniu na stałym poziomie (orzechy są sycące i mają niski indeks glikemiczny). Jedynie osoby będące na diecie odchudzającej powinny zadowolić się mniejszą ilością orzechów (kilka dziennie).

Sprawdź: Jakie korzyści płyną z picia kawy

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie

A co zyskujemy, jedząc orzechy włoskie? Okazuje się, że całkiem sporo. Zawarte w nich kwasy wielonienasycone pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i mają działanie przeciwzakrzepowe oraz przeciwmiażdżycowe, co doskonale wpływa na stan naszego serca i mózgu, a także poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego. W świetle prowadzonych badań, kwasy zawarte w orzechu włoskim, mogą mieć też działanie przeciwnowotworowe, ograniczając rozwój komórek nowotworowych.

Znajdujące się w orzechach minerały i witaminy (m.in. potas, fosfor, magnez i wit. z grupy B) oraz kwas foliowy, mają też znakomity wpływ na pracę naszego mózgu, gdyż ułatwiają uczenie się i zapamiętywanie, a także pomagają walczyć ze stresem i przemęczeniem. Ich korzystny wpływ na mózg kojarzony jest nawet z charakterystyczną budową jądra, które wyglądem bardzo przypomina mocno pofałdowany, ludzki mózg.

Warto przeczytać: Właściwości maronów – owoców kasztana jadalnego

Oprócz minerałów i kwasów tłuszczowych, duże znaczenie mają również znajdujące się w orzechu witaminy E i A, które znakomicie wpływają na stan i kolor naszej skóry.

Orzechy do sałatek, ciast i na olej

Korzystanie z zalet orzecha włoskiego nie jest trudne, gdyż jego owoce można wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale smakują zaraz po zbiorze, ale można je też suszyć i dodawać do sałatek (np. z tuńczyka i kapusty pekińskiej), surówek (np. z jabłka, rodzynek i selera), sosów i mięs oraz ciast, kremów i deserów (np. tort orzechowy, lody orzechowe, ciasteczka z orzechami).

Z orzechów pozyskuje się też wartościowy olej jadalny, mający szerokie zastosowanie w kuchni. Niestety, mimo iż orzechy to samo zdrowie, nie wszyscy mogą z nich korzystać. Osoby uczulone muszą ich unikać, ze względu na ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej, stanowiącej zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Nie tylko orzech jest pożyteczny

Orzech włoski, to jednak nie tylko cenny owoc, ale też bardzo wartościowa roślina. Zielona skóra, otaczająca skorupę orzecha, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne i przeciwbakteryjne, dlatego wykorzystywana jest do przygotowania nalewki, poprawiającej pracę układu pokarmowego i ułatwiającej trawienie.

Podpowiadamy: Jak zrobić orzechówkę czyli nalewkę z zielonych orzechów i do czego jeszcze je wykorzystać

Także odwar z zielonej skórki i liści ma działanie antyseptyczne oraz przeciwzapalne, dlatego ma zastosowanie jako płyn do płukania gardła oraz przemywania skóry z objawami trądziku czy infekcji. Wywar z liści orzecha, może też poprawić stan włosów, które przy okazji zabarwi na jasnobrązowy kolor.

Oceń artykuł
3,40 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także