Oregano – uprawa i właściwości

0
Kwitnące oregano
Oregano (czyli lebiodka pospolita) jest jednym z najpopularniejszych ziół, które spotykamy na naszej kuchni.

Od dłuższego czasu obserwujemy modę na zioła doniczkowe, w tym oregano, oferowane przez wszystkie supermarkety i sklepy spożywcze.

Rośliny te, choć piękne w sklepie, w domu okazują się nietrwałe i po niedługim czasie radość z ich posiadania niknie wraz z sadzonką. To zniechęcające, a przecież możemy sami zapewnić sobie dostępność ziół przez cały sezon, należy tylko zaopatrzyć się w nasiona lub sadzonki tych roślin, i w odpowiednim miejscu zastosować je w ogrodzie.

 PoznajZioła wspomagające trawienie

Oregano – właściwości

Jedną tego typu roślin jest oregano czyli lebiodka pospolita (Origanum vulgare). Jest to roślina wieloletnia, z rodziny wargowych (Lamiaceae), naturalnie rosnąca w Azji i Europie, bardzo popularna w górach Grecji, gdzie tworzy łany liliowych, pachnących ziołorośli - "oros" - góra i "ganos" - ozdoba (czyli - ozdoba góry). Legenda głosi, że oregano powstało z oddechu Afrodyty. Lecz mało kto wie, iż występuje ono pospolicie w całej Polsce pod inną nazwą: majeranek dziki. O leczniczym działaniu oregano wiedzieli już Hipokrates i Arystoteles. W starożytnej Grecji uważano je za symbol szczęścia, zalecane było przez Paracelsusa w dolegliwościach skórnych i układu pokarmowego.

Oregano ma właściwości: antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwskurczowe, moczopędne, wykrztuśne (pomocne w leczeniu zapaleń górnych dróg oddechowych), przeciwbiegunkowe, moczopędne, przeciwskurczowe, wiatropędne, odtruwające. Zawiera witaminy A i C oraz flawonoidy, które są antyoksydantami, wspomagającymi ochronę komórek przed wolnymi rodnikami. Od starożytności stosowany aromatyzowania do kąpieli, pomaga w świądzie skóry i trudno gojących się ranach oraz lekkich stanach bólowych, polecany do płukania w zapaleniu jamy ustnej i gardła.

 Warto przeczytaćNa co trzeba uważać, gdy stosujemy zioła

Uprawa oregano

W ogrodach jest byliną o silnie pachnących liściach i pędach oraz uroczych liliowo-różowych kwiatach. Preferowana w nasadzeniach naturalistycznych, bardzo efektownie wygląda w większych grupach oraz jako roślina okrywowa. Występuje w odmianach o barwnych liściach, żółtych ("Aureum") lub pstrych kremowo-zielonych ("Variegatum"). W uprawie należy jej zapewnić pełne nasłonecznienie, nie ma za to specjalnych wymagań glebowych, dobrze rośnie nawet na słabych glebach. Oregano charakteryzuje się dość wysoką mrozoodpornością. Roślina wytrzymuje do –20 stopni Celsjusza, a nawet poniżej tej temperatury. Ale uwaga, należy zwracać uwagę na wymagania konkretnej odmiany oregano, ponieważ niektóre są znacznie mniej odporne na mróz i wytrzymują tylko do –5 stopni Celsjusza. Takie rośliny nie przetrwają w ogrodzie wielu lat. Roślina jest dostępna w szkółkach bylin lub możemy wysiewać ją z nasion do gruntu od kwietnia do czerwca.

Oregano – zastosowanie

Oregano możemy stosować do potraw w formie suszonych ziół, lub świeżo zerwanych w ogrodzie liści. Stanowią one świetny dodatek do sałatek, warzyw i mięs. Jest doskonałą przyprawą o charakterystycznym intensywnym aromacie. Ponieważ łączy funkcje smakowe oraz antyseptyczne, powinno być pożądane w każdej kuchni, jako niezbędny dodatek do wielu potraw, nie tylko śródziemnomorskich.

Z uwagi na właściwości lecznicze, kulinarne oraz łatwość uprawy, należy polecić oregano jako doskonałą roślinę okrywową dla ogrodów o charakterze naturalistycznym, prowansalskim (świetnie współgra w zestawieniach z lawendą) do wrzosowisk oraz zestawień zielnych.

 Przeczytaj również: Lawenda, czyli śródziemnomorski klimat w ogrodzie i domu 

 



Oceń artykuł
4,83 / 6 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: mgr inż. arch. kraj. Anna Tarnawska Inspektor Nadzoru Terenów Zieleni SITO-NOT

Polecamy Ci również

Zobacz także