Oregano: uprawa i pielęgnacja lebiodki pospolitej

0
Oregano

Czym bez oregano byłaby pizza? Zwykłym podpłomykiem z sosem z rozgotowanych pomidorów. To oregano nadaje pizzy charakterystyczny smak i zapach.

Po lubiane i świeże oregano wcale nie trzeba jechać do Włoch. Można je znaleźć na każdym słonecznym skrawku własnego ogrodu. Oregano jest zwyczajną lebiodką pospolitą, zazwyczaj traktowaną jak irytujący chwast.

Pomiędzy kwiatowymi grządkami czy na skalniaku lebiodka, zwana też dzikim majerankiem, może drażnić, jak każdy nieproszony gość. Jeśli zasiejemy oregano na uporządkowanej grządce i będziemy odpowiednio je pielęgnować, odwdzięczy
się swym fantastycznym aromatem w domowych potrawach. Oregano znane było już w starożytnej Grecji i do dziś jest jedną z najpopularniejszych i najchętniej używanych przypraw świata. Pierwsze zapiski na temat lebiodki pospolitej znaleziono w dziełach greckiego lekarza Dioskuridesa z pierwszego wieku naszej ery.

Przeczytaj: Uprawa tymianku, czyli aromatycznego gościa znad Morza Śródziemnego

Oregano spokrewnione z majerankiem
Oregano jest blisko spokrewnione z majerankiem. Kuchenną przyprawą są suszone liście i kwiatostany. Roślina charakteryzuje się przyjemnym, delikatnym aromatem i lekko gorzkawym smakiem o korzennej nucie. Suszona lebiodka ma kilkukrotnie silniejszy aromat od świeżej, dlatego warto przeznaczyć dla niej trochę miejsca w domowej suszarni czy na strychu.

Do suszenia nadają się młode, delikatne wierzchołki pędów i liście oregano. Najlepiej zbierane podczas kwitnienia, na przełomie lipca i września, wczesnym rankiem, gdy zapach przyprawy jest najsilniejszy. Oregano pobudza apetyt i ułatwia trawienie. Jest znakomite do aromatyzowania mięs, sosów, warzyw i ryb.

Cenna wiedzaJakie rośliny warto sadzić razem, a jakich połączeń unikać?

Oregano to chwast, który trzeba odchwaszczać
Lebiodka lubi stanowiska słoneczne i podłoża o odczynie zasadowym. Idealnie rośnie zatem na większości skalniaków (stąd jej częsta na nich obecność jako nieproszonego gościa). Oregano nie toleruje nadmiaru wilgoci, zatem nie wymaga podlewania. Nie potrzebuje też nawożenia. Najlepsze dla niej podłoże to ziemia piaszczysta, wymieszana z odkwaszonym torfem lub kompostem, by zbyt szybko nie wysychała. Nasiona na rozsadę wysiewa się wczesną wiosną w inspekcie. W miejsce docelowe oregano wysadzać należy późną wiosną lub wczesnym latem w rozstawie ok. 30 cm. Lebiodka pospolita to roślina wieloletnia, zatem raz posadzona, będzie się rozrastała przez wiele lat. Oregano najłatwiej rozmnażać przez podział starszych okazów. Rośliny dobrze się przyjmują i szybko kwitną.

Lebiodka pospolita często wywołuje uśmiech u ogrodników-zielarzy, bowiem sama traktowana jako chwast, w regularnej uprawie wymaga... systematycznego odchwaszczania, by dobrze się rozrastała.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Monika Jabłońska

Zdjęcia: fotolia.com

Polecamy Ci również

Zobacz także