Omlet z jabłkami

Omlet z jabłkami

Wykonanie puszystego omletu, to kulinarne mistrzostwo świata, ale zawsze warto spróbować swych sił.

Omlet, można podawać z bardzo różnym nadzieniem, tu ogranicza nas tylko nasza własna fantazja.

omlet z jabłkamiSkładniki:

  • 2 winne jabłka,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli,
  • łyżka masła,
  • łyżka cukru pudru,
  • olej do smażenia.

Przygotowania:

Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dość cienkie plastry. Do żółtek dodajemy 4 łyżki wody i ubijamy je, również białka i szczyptę soli ubijamy na sztywną pianę a następnie łączymy białka z żółtkami. Na rozgrzanej patelni (najlepiej jeśli można z niej zdjąć rączkę) układamy plastry jabłka, 2-3 min smażymy nie mieszając, a następnie wylewamy na nie surową masę jajeczną i smażymy około 3 min. Następnie omlet przykrywamy i całe naczynie wstawiamy na 10 minut do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Podajemy na gorąco. Można posypać cukrem pudrem lub polać sosem żurawinowym.

Oceń artykuł
4,25 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: eggs.ab.ca

Polecamy Ci również

Zobacz także