Omlet z borówką amerykańską

Omlet z borówką amerykańską

Wykonanie puszystego omletu, to kulinarne mistrzostwo świata, ale zawsze warto spróbować swych sił. Omlet, można podawać z bardzo różnym nadzieniem, owocowym, warzywnym czy mięsnym.

Składniki:

  • 2 szk. owoców borówki amerykańskiej,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli,
  • łyżka masła,
  • łyżka cukru pudru,
  • olej do smażenia.


Sposób przygotowania:

Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Borówki przebieramy, myjemy i osączamy na sicie. Do żółtek dodajemy 4 łyżki wody i ubijamy je, również białka i szczyptę soli ubijamy na sztywną pianę a następnie łączymy białka z żółtkami. Na rozgrzanej patelni (najlepiej, jeśli można z niej zdjąć rączkę) przesmażamy borówki z odrobiną cukru, 2-3 min smażymy nie mieszając, a następnie wylewamy na nie surową masę jajeczną i smażymy około 3 minut. Omlet przykrywamy pokrywką i całe naczynie wstawiamy na 10 min do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Podajemy na gorąco. Można posypać cukrem pudrem lub polać sosem borówkowym.

Oceń artykuł
4,20 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: bendweld.com

Polecamy Ci również

Zobacz także