Wykonanie puszystego omletu, to kulinarne mistrzostwo świata, ale zawsze warto spróbować swych sił. Omlet, można podawać z bardzo różnym nadzieniem, owocowym, warzywnym czy mięsnym.
Składniki:
- 2 szk. owoców borówki amerykańskiej,
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- łyżka masła,
- łyżka cukru pudru,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Borówki przebieramy, myjemy i osączamy na sicie. Do żółtek dodajemy 4 łyżki wody i ubijamy je, również białka i szczyptę soli ubijamy na sztywną pianę a następnie łączymy białka z żółtkami. Na rozgrzanej patelni (najlepiej, jeśli można z niej zdjąć rączkę) przesmażamy borówki z odrobiną cukru, 2-3 min smażymy nie mieszając, a następnie wylewamy na nie surową masę jajeczną i smażymy około 3 minut. Omlet przykrywamy pokrywką i całe naczynie wstawiamy na 10 min do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Podajemy na gorąco. Można posypać cukrem pudrem lub polać sosem borówkowym.