Oliwa z rozmarynem

Oliwa z rozmarynem

oliwa z rozmarynemSkładniki:

  • ½ szk. rozmarynu lub dowolnych ziół,
  • 1 ½ łyżeczki dowolnego pieprzu w ziarenkach,
  • ½ litra oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Do butelki o szerokim wlewie wkładamy zioła wraz z gałązkami i całe ziarna pieprzu, całość zalewamy dobrą oliwą a butelkę zamykamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie. W tym czasie należy, co kilka dni wstrząsać butelką, by zioła uwolniły swój aromat i smak. Następnie, przefiltrowany olej zlewamy do czystej i wyparzonej butelki, do której dla ozdoby możemy włożyć  gałązkę świeżego rozmarynu. Olej ziołowy powinien być przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu. Można go dodawać do różnych sałatek i marynat.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: elsastory.com

Polecamy Ci również

Zobacz także