Ogród warzywny przy domu

0
Ogród warzywny przy domu

Nie warto zakładać dużego warzywnika, jeśli chcesz mieć co rano tylko kilka listków sałaty do kanapek. Wystarczy jedna niewielka grządka gdzieś w nasłonecznionym kącie ogrodu.

rzodkiewkaNajchętniej uprawiamy rzodkiewkę – doskonałą na kanapki, do sałatek i pogryzania między posiłkami. Poza popularną czerwoną rzodkiewką możemy też wysiewać białą rzodkiew japońską. Zawiera żelazo, wapń, witaminę C i olejek gorczyczny, działający pobudzająco na nasz układ pokarmowy. Rzodkiewka najlepiej czuje się na słonecznych stanowiskach. Wysiewa się ją wprost do gruntu, poczynając od kwietnia do końca lata. Nasiona sieje się w płytkich rowkach, lub po prostu rozrzuca rzadko po rabacie. Jeśli trzeba, przerywa się siewki, gdy tylko wzejdą. Żeby szybko rosły, podlewa się je, gdy gleba jest sucha. Rośliny szybko kiełkują, a pierwsze zbiory można uzyskać już po 3 tygodniach po wysiewie.

Odmiany letnie są najsmaczniejsze, gdy szybko zostaną zebrane. Przetrzymywane zbyt długo w gruncie stają się ostre w smaku i parcieją. Sałata popularnością dorównuje rzodkiewce i jest równie często uprawiana. Jeśli nie masz na nią miejsca w ogrodzie, możesz kupić kilka sadzonek i umieścić je w skrzynce balkonowej. Możesz wybierać pomiędzy sałatą masłową (doskonałą na kanapki) a rzymską, kruchą i rozetową (odmiany sałatkowe). Żeby zapewnić sobie stałe plony, wystarczy co 2—3 tygodnie wysiewać nową torebkę nasion lub sadzić nowe rośliny w skrzynce. Sałata lubi słońce lub lekko ocienione stanowiska i jest bardzo wrażliwa na niedobór wody. Dlatego trzeba ją codziennie podlewać. Najlepiej nawozić ją preparatami naturalnymi, np. Biohumusem.

Oceń artykuł
3,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Izabella Sieńko-Holewa

Źródło: polskatimes.pl

Zdjęcia: Fotolia

Polecamy Ci również

Zobacz także