Obieramy porzeczki z łodyżek – szybki i prosty sposób

0
Porzeczki
Porzeczki musimy obrać z łodyżek. Jest na to prosty i szybki sposób.

Lipiec to świetny czas, żeby przygotować przetwory z porzeczek. Radzimy jak szybko i sprawnie obrać porzeczki z łodyżek.

Porzeczki to jedne z pysznych, sezonowych owoców. Są bardzo smaczne na surowo – jeśli ktoś lubi ich lekko cierpki smak, ale i świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju przetwory – galaretki, dżemy, konfitury itp. Zawierają dużo witaminy C, a także pożytecznych pektyn. Porzeczki mają wiele zalet i cennych właściwości, i właściwie tylko jedną wadę – obieranie ich łodyżek jest uciążliwe. A przed przygotowaniem przetworów, trzeba to zrobić.
Polecamy jednak genialnie prosty i wygodny sposób na obranie porzeczek z łodyżek. Do pracy będzie nam potrzebny… widelec oraz miska, do której spadną owoce. Teraz wystarczy chwycić kiść porzeczek i złapać łodyżkę między zęby widelca. Następnie energicznym ruchem przeciągamy widelec od góry do dołu łodyżki. I gotowe. Porzeczki spadają do miski, a w dodatku mamy czyste ręce i możemy się brać za kolejne etapy przygotowania przetworów z porzeczek.

Porzeczki z łodyżkami

Czerwone porzeczki zebrane z krzaka.

Katarzyna Laszczak
Łodyżkę chwytamy między zęby widelca

Porzeczki łatwo obrać z łodyżek za pomocą widelca.

Katarzyna Laszczak
I przeciągamy widelcem wzdłuż łodyżki

Porzeczki ściągamy z łodyżek, przeciągając widelcem.

Katarzyna Laszczak
Obrane porzeczki spadają do miski

Obieranie porzeczek widelcem jest szybkie i sprawne.

Katarzyna Laszczak

Zobacz, jak wykorzystać obrane porzeczki. Polecamy przepisy na przetwory i potrawy z porzeczek:

  • galaretka z czerwonych porzeczek - przepis
  • sorbet porzeczkowy - przepis
  • filety drobiowe nadziewane porzeczkami - przepis
  • wino z czerwonych porzeczek - przepis
Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Źródło: Ryszard Laszczak

Polecamy Ci również

Zobacz także