Obieramy granaty – testujemy trzy metody obierania granatów

0
Obieranie granatu
Granaty mają wyśmienity smak i są zdrowe. Jednak wyłuskanie ich pestek nie należy do najłatwiejszych zadań.

Jak obrać granat? Sprawdzamy różne metody obierania granatów i podpowiadamy, który jest najlepszy.

Granaty są pyszne i bardzo zdrowe. Jednak panuje przekonanie, że wydobycie z nich jadalnych pestek grozi koniecznością remontu kuchni, bo wszędzie tryska sok i rozpryskują się pestki. Czy tak jest? Sprawdzamy.

Sposoby na obranie granatu

Granaty mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia, a w dodatku świetnie smakują. Ich cierpko-słodki smak sprawia, że znakomicie pasują i do deserów, i do sałatek, i do mięs. Można też po prostu wziąć łyżkę i zjeść granat bez żadnych dodatków.

No właśnie – tu dochodzimy do problemu. Z granatu je się pestki, a precyzyjnie mówiąc: soczyste osnówki, które otaczają pojedyncze pestki. Ich wydobycie często jest określane jako katorga, a tryskający żywo czerwony sok – grozi koniecznością malowania ścian. Czy jest jakiś sposób na skuteczne, a do tego bezpieczne dla otoczenia wydobycie pestek granatu? Przeprowadziliśmy eksperymenty – dzięki temu poznaliśmy skuteczny sposób obierania granatów.

Dowiedz się: Dlaczego warto jeść granaty i jak je uprawiać w Polsce

Jak wybrać najlepszy granat

Zacznijmy od wyboru granatu. Przede wszystkim powinien być dojrzały. Okres dojrzewania granatów przypada na jesień, wtedy są najlepsze i najbardziej wartościowe, wtedy też powinniśmy się za nimi rozglądać.

Wybierajmy granaty mocno czerwone, równomiernie zabarwione i niezbyt duże. Te najbardziej okazałe w naszych warunkach sklepowych rzadko będą naprawdę dojrzałe.

Granat jak pomarańcza, czyli jak to się robi na Bliskim Wschodzie

W ojczyźnie granatów obiera się je podobnie jak pomarańcze. Odkrawa się górę, a następnie nacina skórkę wzdłuż zaznaczających się na zewnątrz „krawędzi”. Ta metoda sprawdza się jednak w przypadku naprawdę dojrzałych granatów, poza tym jest dość czasochłonna, no i grozi tryskającym wszędzie sokiem. Dlatego przetestowaliśmy trzy inne metody obierania granatów.

Polecamy: Patisony - co z nich zrobić, jak wyhodować i jakie mają właściwości

Obieramy granat - metoda 1. Prosty sposób na mniej dojrzałe granaty

Ta metoda obierania granatów sprawdza się w przypadku owoców mniej dojrzałych, czyli niestety – najczęściej spotykanych w sprzedaży. Pestki takiego średnio dojrzałego granatu mają stosunkowo jasny kolor i zajmują mniej miejsca w owocu. Jednak i taki granat jest całkiem smaczny i wartościowy.

Jak obrać taki granat? Potrzebna będzie dość głęboka miska i ostry nóż. Granat przekrawamy w poprzek na pół. Następnie połówkę granatu staramy się „wywrócić na drugą stronę”. Robimy to nad miską – pestki całkiem ochoczo wyskakują. Cała sztuka polega na tym, żeby skierować je do miski, ale nie jest to duży problem. Wystarczy trzymać granat nisko nad jej dnem.

Zobacz zdjęcia

Obieramy granat - metoda 1

Odkrawamy górę granatu.

Katarzyna Laszczak
Obieramy granat - metoda 1

Przekrawamy granat w poprzek na pół.

Katarzyna Laszczak
Obieramy granat - metoda 1

Ta metoda sprawdza się dobrze w przypadku mniej dojrzałych owoców.

Katarzyna Laszczak
Obieramy granat - metoda 1

Nad miską o wysokich ściankach, próbujemy połówkę granatu "wywrócić na drugą stronę".

Katarzyna Laszczak
Obieramy granat - metoda 1

Pestki dość szybko wyskakują, a sok nie rozpryskuje się.

Katarzyna Laszczak
Obieramy granat - metoda 1

Wyłuskane wszystkie pestki z granatu.

Katarzyna Laszczak

Obieramy granat – metoda 2.  Granat w kąpieli wodnej

Druga z testowanych metod obierania granatów jest dość podobna. Różnica polega na tym, że miskę napełniamy wodą, zanurzamy w niej połówkę granatu i wydłubujemy pestki.

Sprawdźcie: Jakie właściwości ma limonka (limetka) i jak ją wykorzystać

Zaleta – nie tryska sok. Wada – razem z pestkami granatu do wody wpada sporo „łupinek" i fragmentów miąższu, które później trzeba wyjąć (część unosi się na wodzie, więc łatwo je „odłowić”). Wydłubane w wodzie pestki granatu wlewamy na sitko, usuwamy resztki łupinek i czekamy, aż woda odcieknie (to kolejny minus).

Zobacz zdjęcia

Obieramy granat - metoda 2

W tym sposobie potrzebna jest dość głęboka miska z wodą.

Katarzyna Laszczak
Obieramy granat - metoda 2

Połówkę granatu zanurzamy w wodzie i wydłubujemy pestki.

Katarzyna Laszczak
Obieramy granat - metoda 2

Pestki trafiają do wody, a sok nie rozpryskuje się na boki.

Katarzyna Laszczak
Obieramy granat - metoda 2

Niestety razem z pestkami do wody wpadają łupinki.

Katarzyna Laszczak
Obieramy granat - metoda 2

Wyłuskane pestki z połówki granatu.

Katarzyna Laszczak
Obieramy granat - metoda 2

Pestki odcedzamy na sitku (i wyjmujemy łupinki).

Katarzyna Laszczak

Obieramy granat – metoda 3. Skuteczny sposób obrania granatu

Najbardziej skuteczna i wygodna okazała się metoda, w stosunku do której byliśmy najbardziej sceptyczni. Zaczynamy również od przekrojenia granatu w poprzek na pół. Możemy też odkroić górną część, ale tak, żeby nie odsłonić pestek, bo wtedy sok będzie tryskał "górą" (niestety ten błąd popełniliśmy przy teście).

Zobacz zdjęcia

Obieramy granat - metoda 3

Metoda ta polega na "obstukiwaniu" połówki granatu za pomocą np. drewnianej kuchennej łyżki.

Katarzyna Laszczak
Obieramy granat - metoda 3

Pamiętajcie, żeby końcówkę granatu odciąć ostrożnie - tak żeby nie uszkodzić pestek. Tu niestety popełniliśmy błąd.

Katarzyna Laszczak
Obieramy granat - metoda 3

Początkowo pestki nie wyskakują zbyt szybko.

Katarzyna Laszczak
Obieramy granat - metoda 3

Jednak po czasie opukiwanie granatu daje coraz lepszy skutek.

Katarzyna Laszczak
Obieramy granat - metoda 3

Ta metoda wydaje się nam najbardziej skuteczna i wygodna.

Katarzyna Laszczak

Połówkę granatu trzymamy nad miską - pestkami w dół i... zaczynamy opukiwać skórkę np. drewnianą łyżką kuchenną. Przez chwilę niewiele się dzieje, ale potem pestki wypadają bardzo sprawnie. Trzeba tylko uważać, żeby nie uderzyć się łyżką w palec ;) ale pomijając to ryzyko - metoda okazała się zaskakująco skuteczna i wygodna.

Zobacz film

Polecamy też: Kardamon - przyprawę, która rozgrzewa, wzmacnia i dodaje smaku

 

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Autor: Katarzyna Laszczak

Polecamy Ci również

Zobacz także