Jak obrać granat? Sprawdzamy różne metody obierania granatów i podpowiadamy, który jest najlepszy.
Granaty są pyszne i bardzo zdrowe. Jednak panuje przekonanie, że wydobycie z nich jadalnych pestek grozi koniecznością remontu kuchni, bo wszędzie tryska sok i rozpryskują się pestki. Czy tak jest? Sprawdzamy.
Sposoby na obranie granatu
Granaty mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia, a w dodatku świetnie smakują. Ich cierpko-słodki smak sprawia, że znakomicie pasują i do deserów, i do sałatek, i do mięs. Można też po prostu wziąć łyżkę i zjeść granat bez żadnych dodatków.
No właśnie – tu dochodzimy do problemu. Z granatu je się pestki, a precyzyjnie mówiąc: soczyste osnówki, które otaczają pojedyncze pestki. Ich wydobycie często jest określane jako katorga, a tryskający żywo czerwony sok – grozi koniecznością malowania ścian. Czy jest jakiś sposób na skuteczne, a do tego bezpieczne dla otoczenia wydobycie pestek granatu? Przeprowadziliśmy eksperymenty – dzięki temu poznaliśmy skuteczny sposób obierania granatów.
Dowiedz się: Dlaczego warto jeść granaty i jak je uprawiać w Polsce
Jak wybrać najlepszy granat
Zacznijmy od wyboru granatu. Przede wszystkim powinien być dojrzały. Okres dojrzewania granatów przypada na jesień, wtedy są najlepsze i najbardziej wartościowe, wtedy też powinniśmy się za nimi rozglądać.
Wybierajmy granaty mocno czerwone, równomiernie zabarwione i niezbyt duże. Te najbardziej okazałe w naszych warunkach sklepowych rzadko będą naprawdę dojrzałe.
Granat jak pomarańcza, czyli jak to się robi na Bliskim Wschodzie
W ojczyźnie granatów obiera się je podobnie jak pomarańcze. Odkrawa się górę, a następnie nacina skórkę wzdłuż zaznaczających się na zewnątrz „krawędzi”. Ta metoda sprawdza się jednak w przypadku naprawdę dojrzałych granatów, poza tym jest dość czasochłonna, no i grozi tryskającym wszędzie sokiem. Dlatego przetestowaliśmy trzy inne metody obierania granatów.
Polecamy: Patisony - co z nich zrobić, jak wyhodować i jakie mają właściwości
Obieramy granat - metoda 1. Prosty sposób na mniej dojrzałe granaty
Ta metoda obierania granatów sprawdza się w przypadku owoców mniej dojrzałych, czyli niestety – najczęściej spotykanych w sprzedaży. Pestki takiego średnio dojrzałego granatu mają stosunkowo jasny kolor i zajmują mniej miejsca w owocu. Jednak i taki granat jest całkiem smaczny i wartościowy.
Jak obrać taki granat? Potrzebna będzie dość głęboka miska i ostry nóż. Granat przekrawamy w poprzek na pół. Następnie połówkę granatu staramy się „wywrócić na drugą stronę”. Robimy to nad miską – pestki całkiem ochoczo wyskakują. Cała sztuka polega na tym, żeby skierować je do miski, ale nie jest to duży problem. Wystarczy trzymać granat nisko nad jej dnem.
Zobacz zdjęcia

Odkrawamy górę granatu.
Katarzyna Laszczak
Przekrawamy granat w poprzek na pół.
Katarzyna Laszczak
Ta metoda sprawdza się dobrze w przypadku mniej dojrzałych owoców.
Katarzyna Laszczak
Nad miską o wysokich ściankach, próbujemy połówkę granatu "wywrócić na drugą stronę".
Katarzyna Laszczak
Pestki dość szybko wyskakują, a sok nie rozpryskuje się.
Katarzyna Laszczak
Wyłuskane wszystkie pestki z granatu.
Katarzyna LaszczakObieramy granat – metoda 2. Granat w kąpieli wodnej
Druga z testowanych metod obierania granatów jest dość podobna. Różnica polega na tym, że miskę napełniamy wodą, zanurzamy w niej połówkę granatu i wydłubujemy pestki.
Sprawdźcie: Jakie właściwości ma limonka (limetka) i jak ją wykorzystać
Zaleta – nie tryska sok. Wada – razem z pestkami granatu do wody wpada sporo „łupinek" i fragmentów miąższu, które później trzeba wyjąć (część unosi się na wodzie, więc łatwo je „odłowić”). Wydłubane w wodzie pestki granatu wlewamy na sitko, usuwamy resztki łupinek i czekamy, aż woda odcieknie (to kolejny minus).
Zobacz zdjęcia

W tym sposobie potrzebna jest dość głęboka miska z wodą.
Katarzyna Laszczak
Połówkę granatu zanurzamy w wodzie i wydłubujemy pestki.
Katarzyna Laszczak
Pestki trafiają do wody, a sok nie rozpryskuje się na boki.
Katarzyna Laszczak
Niestety razem z pestkami do wody wpadają łupinki.
Katarzyna Laszczak
Wyłuskane pestki z połówki granatu.
Katarzyna Laszczak
Pestki odcedzamy na sitku (i wyjmujemy łupinki).
Katarzyna LaszczakObieramy granat – metoda 3. Skuteczny sposób obrania granatu
Najbardziej skuteczna i wygodna okazała się metoda, w stosunku do której byliśmy najbardziej sceptyczni. Zaczynamy również od przekrojenia granatu w poprzek na pół. Możemy też odkroić górną część, ale tak, żeby nie odsłonić pestek, bo wtedy sok będzie tryskał "górą" (niestety ten błąd popełniliśmy przy teście).
Zobacz zdjęcia

Metoda ta polega na "obstukiwaniu" połówki granatu za pomocą np. drewnianej kuchennej łyżki.
Katarzyna Laszczak
Pamiętajcie, żeby końcówkę granatu odciąć ostrożnie - tak żeby nie uszkodzić pestek. Tu niestety popełniliśmy błąd.
Katarzyna Laszczak
Początkowo pestki nie wyskakują zbyt szybko.
Katarzyna Laszczak
Jednak po czasie opukiwanie granatu daje coraz lepszy skutek.
Katarzyna Laszczak
Ta metoda wydaje się nam najbardziej skuteczna i wygodna.
Katarzyna LaszczakPołówkę granatu trzymamy nad miską - pestkami w dół i... zaczynamy opukiwać skórkę np. drewnianą łyżką kuchenną. Przez chwilę niewiele się dzieje, ale potem pestki wypadają bardzo sprawnie. Trzeba tylko uważać, żeby nie uderzyć się łyżką w palec ;) ale pomijając to ryzyko - metoda okazała się zaskakująco skuteczna i wygodna
Polecamy też: Kardamon - przyprawę, która rozgrzewa, wzmacnia i dodaje smaku