Nawozy zielone

Nawozy zielone

glebaUżyźnianie gleby za pomocą zielonych nawozów rozpoczęło się już w czasach starożytnych.
W XIX wieku, naukowcy europejscy odkryli wiele istotnych korzyści, wynikających ze stosowania zielonych nawozów, wtedy to rozpoczęto ich powszechne użytkowanie.


W dzisiejszych czasach zielone nawozy uważane są za bardzo skuteczne, naturalne i przyjazne dla środowiska, w prosty sposób możemy nimi użyźnić niemal każdą powierzchnie ogrodu, co prowadzi do tego, że nasze uprawy są zdrowsze i dorodniejsze.

Zalety stosowania nawozów zielonych

Nawozy zielone bardzo dobrze sprawdzają się w nowych ogrodach, w których wcześniej wzrastała jedynie niekontrolowana roślinność. Dzięki ich zastosowaniu zmniejszamy poziom zachwaszczenia gleby, a więc zaoszczędzamy sobie późniejszych prac pielęgnacyjnych. W zielonych nawozach znajdują się także cenne składniki mineralne, które pozytywnie wpływają na intensywny rozwój wysadzanych w glebie roślin. Nie bez znaczenia jest także spulchnienie gleby oraz podwyższenie w niej zawartości próchnicy.

koniczynaRośliny na nawóz zielony

Aby otrzymać nawóz zielony, możemy zasadzić wiele gatunków roślin. Najczęściej stosowane są bogate w azot rośliny, należące do rodziny motylkowych (łubin, wyka, koniczyna). Jako nawóz nadają się także rośliny
z rodziny krzyżowych (gorczyca, rzepak) a także życice, słonecznik, gryka, żyto oraz nagietki. Dzięki powyższym roślinom, gleba zyskuje cenne związki mineralne, następuje jej spulchnienie, a poziom azotu ulega istotnej optymalizacji.

Jak stosować nawóz zielony?

Nawóz zielony możemy stosować pomiędzy okresami sadzenia roślin właściwych lub po zebraniu plonów. Przed wysianiem roślin na nawóz powinniśmy oczyścić
i spulchnić glebę. Dobrze jest także odpowiednio ją użyźnić. Gdy rośliny na nawóz osiągną pożądaną fazę rozwoju (najlepsze są rośliny młode z elastycznymi, szybko rozkładającymi się pędami) wkopujemy je dokładnie w glebę. Termin ich wkopywania zależy od rodzaju nawożenia, warunków pogodowych oraz od odmiany.

Oceń artykuł
4,50 / 8 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Ewa Brodowska

Opracowanie: Celtis

Zdjęcia: fotolia, Katarzyna Laszczak

Polecamy Ci również

Zobacz także