Nawozy - rodzaje

Nawozy - rodzaje

Nawozić najlepiej wiosną. Budzące się do życia rośliny potrzebują składników pokarmowych, aby wytworzyć nowe pędy i kwiaty. Czerpią je z podłoża i po pewnym czasie nawet najżyźniejsza ziemia ogrodowa zaczyna się wyjaławiać. Wtedy na arenę wkraczają nawozy.

nawożenieMogą być naturalne (kompost, obornik, gnojowica) i sztuczne. Te ostatnie, choć są wygodniejsze w użyciu i wydajniejsze, nie poprawiają struktury ziemi (np. przepuszczalności), za to działają od razu. Natomiast obornik powinien być rozrzucony na grządkach jesienią poprzedniego roku, żeby zdążył się dobrze rozłożyć, za nim posadzimy kwiaty. Nie warto kupować dużych opakowań, bo preparaty zbyt długo przechowywane zmieniają swoje właściwości. Nawozy sztuczne dzielimy na: jednoskładnikowe (np. saletrę amonową, siarczan potasu czy superfosfat) oraz wieloskładnikowe (azofoska, agrofoska, fructus, florovit, substral), które zawierają wszystkie niezbędne roślinom składniki pokarmowe. Stosujmy je ściśle według przepisu na opakowaniu! Nawozy wieloskładnikowe zwykle mają postać proszku lub granulek. Rozrzuca się je wokół rośliny i miesza z podłożem za pomocą pazurków. Nawozy wieloskładnikowe granulowane mogą być jednocześnie otoczkowane (tzw. nawozy wolnodziałające), czyli pokryte specjalną błoną, która umożliwia powolne uwalnianie się składników przez kilka miesięcy, bez obawy przenawożenia roślin. Stosuje się je zwykle tylko raz, na początku sezonu. W dobrym wieloskładnikowym nawozie powinny być zawarte:

  • azot (N) – wzmaga rozwój pędów i liści, przyśpieszając ich wzrost. Niedobory azotu powodują, że liście żółkną i stają się mniejsze, pędy są cienkie i wątłe;
  • fosfor (P) – stymuluje powstawanie pąków kwiatowych, jest więc szczególnie ważny w uprawie gatunków ozdobnych; wzmacnia odporność roślin na choroby;
  • potas (K) – jest istotny podczas kwitnienia oraz zawiązywania się i dojrzewania owoców. Ma wpływ na smak owoców i barwę kwiatów;
  • wapń (C) – reguluje odczyn gleby, poprawia odporność roślin na niesprzyjające warunki klimatyczne;
  • magnez (Mg) – jest głównym składnikiem chlorofilu, który odpowiada za fotosyntezę, a więc odżywianie roślin.
Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Izabella Sieńko-Holewa

Źródło: polskatimes.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także