Nawożenie roślin ogrodowych na wiosnę

0
Wiosenne nawożenie
Pamiętajmy o wiosennym nawożeniu to bardzo ważne dla naszego ogrodu zwłaszcza po zimie.

Ogród budzący się wiosną do życia jest wyjątkowo piękny. Aby jednak zachował swoją urodę przez kolejne miesiące, wymaga troskliwej opieki. Jednym z ważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych jakie musimy w nim wykonać jest wiosenne nawożenie.

Rośliny zmęczone długą zimą, rozpoczynają wiosną intensywny wzrost i mają duże zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Nie zawsze jednak mogą pobrać je z podłoża w dostatecznej ilości, gdyż część z nich została już wykorzystana w poprzednim sezonie, a część uległa wypłukaniu.

Przeczytaj: Drastyczne skoki temperatur szkodzą roślinom w ogrodzie

Jakie nawozy wczesną wiosną?

Pierwszymi nawozami, jakie powinniśmy zastosować w ogrodzie w tym czasie, są nawozy naturalne (rozłożony obornik lub kompost). Zawarta w nich materia organiczna, dostarcza roślinom wielu cennych substancji odżywczych, których nie znajdziemy w nawozach sztucznych. Zabieg poprawia też strukturę podłoża i korzystnie wpływa na jego właściwości wodno-powietrzne. Niestety, składniki pokarmowe zawarte w nawozach organicznych, mogą być wykorzystane przez rośliny w pierwszym roku tylko częściowo (do 50 proc.), dlatego konieczne jest uzupełnienie brakujących składników za pomocą nawożenia mineralnego. Zanim jednak do tego przystąpimy, powinniśmy sprawdzić skład podłoża.

Jeśli mamy taką możliwość, możemy oddać próbkę gleby do analizy chemicznej, jeśli jednak nie możemy wykonać takiego badania, poszukajmy roślin wskaźnikowych. Należą do nich szybkorosnące, dzikie rośliny, preferujące gleby o konkretnym składzie. Dzięki nim możemy w przybliżeniu określić, czy podłoże jest bogate w azot (obecność pokrzywy, gwiazdnicy pospolitej, podagrycznika, serdecznika pospolitego), czy wymaga zasilenia tym składnikiem za pomocą nawozu mineralnego (obecność babki lancetowatej, wrzosu zwyczajnego, koniczyny białej). W ten sam sposób możemy ocenić zawartość wapnia w glebie (gleby wapienne preferują ostróżeczka polna, gorczyca polna i mak polny, gleby ubogie w wapń wolą rumianki pospolite, chabry bławatki i fiołki polne), a także obecność fosforu i potasu (duża ilość fosforu i potasu odpowiada wiechlinie łąkowej i koniczynie białej, mała ilość tych składników jest dobra dla śmiałka darniowego, tomki wonnej i mietlicy pospolitej).Kiedy już wstępnie ocenimy skład gleby, możemy przystąpić do zasilania roślin nawozami mineralnymi, dostarczając im w ten sposób trzy podstawowe składniki odżywcze czyli potas, fosfor i azot. Należy przy tym pamiętać, że dwa pierwsze pierwiastki podajemy jednorazowo w pełnej dawce, natomiast azot dzielimy na pół i podajemy w odstępie kilku tygodni, gdyż łatwo ulega wypłukaniu do głębszych warstw podłoża. W zależności od gatunku, rośliny mają różne zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

Zobacz także: Wiosenne porządki w ogrodzie

Nawozy do ogrodu ozdobnego

W ogrodzie ozdobnym, gdzie rośnie obok siebie wiele gatunków roślin, warto zastosować nawozy wieloskładnikowe, zawierające zbilansowany zestaw mikro i makroelementów (np. Fructus ogrodnik, Florovit, Azofoska) lub nawozy wieloskładnikowe o przedłużonym działaniu (np. Osmocote, Osmovit). Należy przy tym pamiętać, że największe zapotrzebowanie na składniki odżywcze mają piwonie, hortensje ogrodowe, słoneczniki, irysy, goździki, mieczyki i dalie, a znacznie mniejsze bergenie, nasturcje, lawendy, szarłaty i maciejki.

Nawozy do ogrody warzywnego

W ogrodzie warzywnym rodzaj nawozu dobieramy zarówno do wymagań rośliny jak i do rodzaju gleby. Zwykle zasilamy rośliny przedsiewnie, stosując pełną dawką nawozów fosforowych i potasowych oraz połowę dawki nawozów azotowych oraz pogłównie, pozostałą dawką nawozów azotowych. Musimy również pamiętać, że na glebach ciężkich stosujemy mniejsze dawki nawozów, a na lekkich większe. Do zasilania roślin warzywnych wykorzystujemy przede wszystkim takie nawozy jak saletra amonowa (N), superfosfat (P) i siarczan potasu (K). Największą dawkę musimy przeznaczyć dla roślin posiadających duże wymagania pokarmowe np. ogórek, dynia, pomidor, kapusta, kalafior, papryka i seler (ok.140g/10m² N, 60g/10m² P, 170g/10m²K), a najmniejszą dla roślin mających niewielkie potrzeby nawozowe np. rzodkiewka, groch, sałata czy szpinak (ok.40g/10m² N, 20g/10m2 P, 120g/10m² K).

 

Wiosenne nawożenie roślin ogrodniczych jest rodzajem nawożenia uzupełniającego. Stosuje się je wtedy, gdy nawozy organiczne i mineralne nie zostały podane jesienią oraz w przypadku nawozów, których składniki są szybko wypłukiwane z gleby (nawozy azotowe). W ogrodzie ozdobnym, nawożenie mineralne rozpoczynamy wczesną wiosną, po odmarznięciu gleby (III-IV). W ogrodzie warzywnym część nawozów mineralnych podajemy krótko przed siewem (ok. 2-3 tygodnie – azot w postaci amonowej np. siarczan amonu oraz amidowej np. mocznik), a część po rozpoczęciu okresu wegetacyjnego, gdyż szybko ulegają wypłukaniu (azot w postaci azotanowej np. saletra potasowa). Nawozy organiczne można zastosować w ogrodzie już od początku marca.



Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także